30 виробників представлять у Львові органічні харчі

14:50 28 вересня 2016 р.

Два дні, 1-2 жовтня 2016 року, з 11.00 до 18.00 на території Парку культури імені Богдана Хмельницького у Львові триватиме Ярмарок органічної та натуральної продукції.


Відео: Львівський прес-клуб

Ярмарок органічної та натуральної продукції відбудеться у Львові вже вп'яте. У цьогорічному дводенному ярмарку візьмуть участь майже 30 виробників органічної та натуральної продукції. Вони запропонують відвідувачам сертифіковані органічні овочі, яйця, мед, крупи, соки, молоко, сир, ковбасні вироби та регіональну продукцію: сири, соки, гриби, чаї, напої та інші натуральні продукти.

В Україні працює 15 акредитованих сертифікаційних органів (зі Швейцарії, Франції, Вірменії, Нідерландів, Туреччини, Німеччини, Італії), що включені до офіційного переліку, затвердженого Комісією Європейського Союзу (Постанова (ЄС) № 508/2012 від 20 червня 2012 р.). Серед них також є один український – ТОВ "Органік стандарт".

Ці сертифікаційні органи мають різну спеціалізацію: рослинництво, тваринництво, продукти переробки, продукти аквакультури та водорості, продукти переробки сільськогосподарського походження для використання як корми, посадковий матеріал і насіння. Український сертифікаційний орган здійснює сертифікацію в усіх п’яти перелічених галузях.

Вартість сертифікації залежить від розмірів площі, яку сертифікують (якщо це рослинництво). У багатьох європейських країнах передбачена державна підтримка для таких виробників (дотації, які фермер отримує впродовж трьох років перехідного періоду та після його закінчення).

-У Львові органічну продукцію можна вже придбати у спеціалізованих магазинах: “Green Market”, «Із Села», «Під Кумпелем», «Еко-лавка», «Терра Органіка», а також великих торгівельних мережах – МЕТРО, ВАМ, Сільпо. Але майже в усіх великих маркетах для такої продукції немає окремої полиці, - розповіла голова ЛМГО «Екотерра» Наталія Чоловська. – Зазвичай, покупцю потрібен час, щоб знайти органічну продукцію на полицях магазинів і розпізнати її. Вартість цієї продукції на 30-40 % вища за звичайну, але ціну можна коригувати і робити більш лояльною для покупців.Таку практику використовують у європейських країнах, де є державна підтримка органічного виробництва.

До 2015 року у Львівській області працювала Програма розвитку агропромислового комплексу Львівської області на 2013-2015 роки, яка передбачала фінансування сертифікаційних послуг для виробників органічної продукції. Сьогодні такої опції у програмі вже немає.

Програма Ярмарку органічної та натуральної продукції 1-2 жовтня 2016 року:

Субота, 1 жовтня
11.00 – 11.30 – офіційне відкриття ярмарку
12.00 – 15.00 – практичний семінар: “Маркетинг в органічному виробництві” (місце проведення – на території ярмарку)
15.30 – 18.00 – дегустація натуральних і органічних продуктів виробників-членів ТМ «Смак Українських Карпат»
13.00 – 18.00 – для найменших відвідувачів ярмарку: майстер-класи з розпису автентичної дерев’яної Яворівської іграшки, соленого тіста та полімерної глини
18.00 – закриття першого дня ярмарку

Неділя, 2 жовтня
11.00 – початок другого дня ярмарку
12.30 – дегустація натуральних та органічних продуктів виробників-членів ТМ «Смак Українських Карпат»
17.30 – 18.00 – офіційне закриття ярмарку

Патронат ярмарку: Львівська обласна державна адміністрація
Організатор ярмарку: ЛМГО «Екотерра».

За участі: Торгової марки «Смак Українських Карпат», сертифікаційного органу ТОВ «Органік стандарт».
Фінансова підтримка: захід відбувається за фінансової підтримки коаліції «Чиста Балтика (ССВ)», ForumSyd у рамках виконання «Програми підтримки громадянського суспільства та середовища, пов’язаного з водними ресурсами у басейні Балтійського моря» Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) та швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що фінансується Швейцарською Конфедерацією через Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).




Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів