Хто і для чого збудував «Пентагон» поблизу Дрогобича на Львівщині

18:06 17 квітня 2024 р.

Фото до новини

Сьогодні на території колишнього Кьоніґсау розкинулося село Рівне, яке зберегло планувальну структуру колишньої колонії.

Про це повідомив історик, археолог Микола Бандрівський, пише DailyLviv.com.

Історик оприлюднив копію плану містечка Кьоніґсау, яке було споруджене німецькими колоністами-католиками у 1783 році на відстані 22 кілометри від Дрогобича. Сьогодні на території колишнього Кьоніґсау, розкинулося село Рівне, яке зберегло планувальну структуру колишньої колонії.

"Дивлячись на цей рисунок ви, звісно, одразу розпізнали у ньому пентагон і пентаграму (п'ятикутник) - один із найбільш давніх релігійно-містичних символів. Виникає закономірне питання: для чого цьому підкарпатському містечку Кьоніґсау надали, в плані, саме такої форми — пентагону", - запитує історик 

За його словами, населених пунктів із таким плануванням немає у світі. 

Читайте також: 600-літній білокам'яний готичний портал поруч з кабінетом Садового вразив археолога

Микола Бандрівський розповів про свої пошуки відповіді на цю історичну загадку.

"По-перше, я спробував розшукати хоч якісь більш-менш точні відомості  про отого австрійського інженера-архітектора  Бургаллера (Burgaller), якому приписують розробку розглядуваного плану Кьоніґсау, але результат невтішний: не знайшов жодних фактів, які б про це свідчили.

По-друге, вивчення плану Кьоніґсау привело мене до припущення, що в основі його розробки лежать не стільки побутово-урбаністичні, як ірраціональні релігійно-світоглядні ідеї (причому, частина з них — на межі зі сферою релігійної містики).

Ну, от, посудіть самі: на плані в центрі цього містечка-колонії Кьоніґсау бачимо велику площу у формі пентагона, в яку вписано пентаграму (п'ятикутну зірку) із храмом у центрі. Причому, бічна сторона цього пентагону становить близько 800 метрів. З кутів цього центрального пентагона радіально відходять п’ять променів-доріг, простір між якими зайнятий кварталами  із вуличками між ними.

І, перше що спадає на думку так це те, що тут ми маємо справу з якоюсь зумисне сакралізованою структурою, яка невідомо для чого створена (якби такий план був типовим і розповсюдженим у той час, то ми б бачили поселення зі схожим плануванням також в інших місцях Європи. Але ж прямих аналогій нашому  Кьоніґсау, у світі досі не виявлено", - підсумовує історик.

Читайте також: Археолог зі Львова визначив, де в українських Карпатах шукати могилу Атілли — вождя гунів

Як розмірковує, Микола Бандрівський, у ранній західній церкві пентаграма могла символізувати, п'ять ран нашого Спасителя: перша — від тернового вінця, а чотири — від цвяхів на руках і ногах. Але, щось у тому ранньому Середньовіччі відбулося, що в часи інквізиції  пентаграму стали називати "Ногою відьми" (Witch’s Foot, німецьке: Drudenfub). Зрештою, пояснень до символіки пентагона і пентаграми є ціле море.

"На мій погляд, під час розробки (а, можливо, і замовлення самого плану)  Кьоніґсау, не обійшлося без впливу масонських організацій, які буквально хлинули в Галичину, зокрема, до Львова після 1772 року, коли наші землі перейшли під протекторат дому Габсбургів. 

Відповіді на усі ці питання досі лежать невідчитаними у старезних — вкритих багатолітнім пилом —  фоліантах на котромусь зі стелажів у наших архівах. Одним словом — Кьоніґсау потрібен свій, безтямно закоханий у нього, дослідник минулого", - наголосив історик.

Читайте також: Карпатський Хелловін. Живцем спалювали упирів і відьом: на Львівщині поставили хрест на цьому місці

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів