Колекціонер зі Львівщини зібрав кількасот артефактів різних епох

17:20 2 січня 2017 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Віктор Іванюк знайшов унікальні експонати свого домашнього музею поблизу рідного села Трудовач.

Житель села Трудовач за півсотні кілометрів від Львова зібрав, не виїжджаючи з нього, в домашньому музеї кількасот експонатів різних епох – кам'яного та бронзового віків, часів Русі, Козаччини, Австро-Угорської імперії. Продавати їх Віктор Іванюк наміру не має, від грошей за них відмовляється, але завітати до його музею можуть всі охочі.

Віктора Іванюк розповів: «Я почав збирати цю колекцію практично з дитинства, ще до школи не ходив. Але в той час мене більше монети цікавили. Наприклад, поле виорали, а на весну перемерзла земля – я собі ходив і часто здибав старі монети. Я здибав і наконечники стріл, і сокири, булаву. Є часи язичницькі. Ще коли богам поклонялися – Дажбогу, Сварогу, Перуну – амулети тих часів. Коли почалося християнство – то хрестики та навіть мощі. Але чиї неможна сказати».

Чому саме це село таке багате на цінні знахідки – пояснюють археологи. Кажуть, що через Трудовач пролягали кілька торговельних та міграційних шляхів.

Молодший науковий співробітник науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Євген Ткач розповів: «Є певні археологічні теорії, що тудою проходила так звана Волоцька переправа, тягнули кораблі з однієї річки в інше. Це один фактор. Інший – на Золочів проходили кілька важливих і торгівельних шляхів». 

«За зібрану колекцію пропонували чималі гроші», – зізнався Віктор Іванюк. Але жодного експонату чоловік не планує продавати. Каже, що колекція дістанеться у спадок онукові, який уже цікавиться справою дідуся.

Про це повідомили сьогодні, 2 січня, на телевізійному «5 каналі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів