Львів’яни пом’янули розстріляних в’язнів

17:48 25 червня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Представники влади разом із громадськістю поклали квіти до підніжжя пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів на площі Шашкевича та вшанували пам’ять загиблих українців хвилиною мовчання.

Заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Маріанна Вільшинська зазначила під час віче: «Пам’ять про загиблих житиме вічно. Свої життя, 76 років тому, закатовані українці віддали за те, аби побороти російську навалу. На жаль, й сьогодні Львівщина прощається зі загиблими воїнами, які боронили нашу Україну на Сході. Давайте не дозволимо жодному ворогу нас роз’єднати. Молимося за тих, хто загинув за честь, за славу і за Незалежність». 

Священики відслужили поминальну панахиду за загиблими під час масових розстрілів комуністичними катами НКВС у червні 1941 року. У спільній молитві присутні помолились за всіх українців, які віддали свої життя заради кращого майбутнього», – поінформували також в облдержадміністрації.

«22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна. Актуальним питанням для радянської влади постала проблема переповнення в’язниць політичними в’язнями. Особливо це стосувалося тюрем прифронтової зони, зокрема й у Львові. Тут були три в’язниці: №1 – на Лонцького, №2 – Замарстинівська та №4 – «Бриґідки». Тюрма № 3 перебувала у замку у Золочеві за близько 70 кілометрів від Львова – сюди відправляли в’язнів, коли львівські тюрми були переповнені (у тюрмі на Лонцького при ліміті 1500 осіб перебувало 3 638 в’язнів). У тюрмах Львівщини станом на 22 червня 1941 р. було 5 424 в’язні. Кількість жертв, закатованих у в'язницях Львова, становить понад чотири тисячі осіб. Загалом упродовж червня-липня 1941 року на західноукраїнських землях більшовики знищили понад 22 тисячі політичних в'язнів», – повідомили також сьогодні, 25 червня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів