На Турківщині вшанували січових стрільців

09:05 26 вересня 2016 р.

На Ужоцькому перевалі поблизу села Сянки в Турківському районі відбулися урочистості з нагоди відзначення 102-ї річниці першого бою українських січових стрільців.

В урочистостях взяли в неділю, 25 вересня, участь голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, керівництво району, воїни АТО, ветерани бойових дій в Афганістані, представники дивізії «Галичина» та інших ветеранських організацій, а також громадськість. Олег Синютка зазначив під час виступу: «Ми сьогодні перебуваємо на місці, де 102 роки тому відбулося відродження сучасного українського війська. Саме тут січові стрільці показали приклад боротьби за Україну, адже вони вірили, що Українська Держава відбудеться. Їхній приклад є взірцем для тих, хто сьогодні захищає Україну. Ми повинні завжди пам’ятати звитяги українських патріотів і бути горді за нашу державу».

Опісля  у Сянках відбулось свято патріотичної пісні «Стрілецька слава», участь у якому взяли художні колективи Турківщини. Окрім того, всіх присутніх почастували стравами польової кухні, які приготували учасники АТО.:

Легіон українських січових стрільців створили у серпні 1914 року. Після розгрому австро-угорських військ під Львовом 10 вересня 1914 р російські війська почали наступати на Карпати. На перекриття проходів через перевали перекинули австро-угорські війська, в тому числі – січових стрільців.

25 вересня січовики провели свій перший бій біля селища Сянки. Стрільці зі сотні Осипа Семенюка зіткнулися з кінним роз'їздом кубанських козаків. З цього бою січовики вийшли переможцями. 27 вересня 1914 року сотня Семенюка першою з легіону Січових Стрільців дала в Сянках бій двом козачим полкам, що тривав від ранку до сутінок.

На перевалі разом захоронено 363 полеглих офіцерів і солдатів обох воюючих сторін. Тоді ж загиблих січових стрільців поховали велично на громадському цвинтарі в Сянках.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів