Презентація фотоальбому «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ» з нагоди 100-ліття Української національної революції 1917-1921 років (відеотрансляція)

12:00 27 квітня 2017 р.

У Львівському прес-клубі розпочалася презентація фотоальбому «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ» з нагоди 100-ліття Української національної революції 1917-1921 років.


Відео: Львівський прес-клуб

Учасники:

Руслан СТЕФАНЧУК, співавтор і співкерівник проекту, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, адвокат;
Роман ГРИЦЬКІВ, історик, відповідальний редактор проекту, директор Мистецького Фонду імені Короля Данила;
Юрій БАЛАНЮК, директор Національної світлинотеки «Українська мить».

Довідка.

Цього року Україна відзначає століття Української національної революції 1917–1921 років. Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, Національна світлинотека «Українська мить», Благодійний фонд «Відродження України» та Видавничий дім “Ін-юре”, з нагоди ювілею, підготували шанувальникам української історії фотолітопис «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ», документальну хроніку «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)», а також виставки - «Постаті Української національної революції 1917–1921» і «Сто перемог України (1917-2017)».

Авторами ідеї та керівниками цього масштабного проекту стали Степан Кубів, Олександр Святоцький і Руслан Стефанчук. Відповідальний редактор видання і виставок – історик Роман Грицьків. Організатор презентацій - Національна світлинотека «Українська мить» (директор Юрій Баланюк).

У фотолітописі «За Україну, за її долю» зібрано і вперше опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів часів Української революції 1917–1921 років. Доповнені історичними фактами ці світлини відображають масштаб і розмах визвольних змагань. Поряд із висвітленням діяльності Центральної ради, Гетьманату, Директорії, ЗУНР, у виданні порушено також інші важливі аспекти революційних подій. Насамперед – це масовий повстанський рух, символом якого є Холодноярська республіка, це участь війська у державотворчих процесах, це діяльність української політичної еміграції та діаспори. І звичайно ж, – це видатні постаті української революції – безпосередні учасники процесу державотворення. Завдяки високоякісному поліграфічному виконанню усі зображення подані у надвисокій якості.

Пропонований фотолітопис дає змогу кожному доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Видання спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини, а уроки визвольних змагань стануть важливим державотворчим досвідом, який слугуватиме для якісного розвитку сучасної України. Поява фотоальбому стала знаковою подією у суспільному, науковому та мистецькому житті України.

Документальний фільм «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)» (реж. С.Буковський), через відреставровані унікальні хроніки висвітлює найважливіші події Української революції 1917–1921 рр. Виставка «Постаті Української національної революції 1917–1921» присвячена провідникам та діячам визвольних змагань і анонсує ширшу експозицію, яка представить діяльність видатних українських постатей. Виставка «Сто перемог України (1917-2017)» покликана переосмислити український досвід за останнє століття, висвітлити історичні успіхи та внесок українців у світову науку, культуру, цивілізацію, взяти на озброєння парадигму перемоги, а не поразки.

Докладна інформація: 097-700-83-18, danylo.artfund@gmail.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів