СБУ передало Центру досліджень визвольного руху "теребовлянський" архів ОУН

10:01 16 березня 2017 р.

Нещодавно віднайдену на Тернопільщині добірку архівних документів ОУН Управління СБУ в Тернопільській області передало Національному музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» для архіву Центру досліджень визвольного руху. Заради їх реставрації та дослідження.

Після відновлення переданого архіву він експонуватиметься у музеї, а цифрові фотокопії документів будуть оприлюдненні на порталі Електронний архів Українського визвольного руху.

«Реставрація подібних знахідок може тривати від кількох місяців до трьох з половиною років», — зазначив генеральний директор музею Руслан Забілий. Проте історик налаштований оптимістично, адже завдяки використанню сучасних технологій його колегам вдавалося відновити до 40% документів, стан збереженості яких був значно гіршим.

Нагадаємо, що у лютому цього року працівники СБУ випадково натрапили на схованку із раритетними документами ОУН у ході перевірки інформації про незаконне зберігання зброї. Під час огляду підвалу однієї із закинутих будівель на околицях Теребовлі правоохоронці виявили схрон із документами, що були заховані у металевому бідоні на півтораметровій глибині. Документи були загорнуті у шпальти радянських газет, випущених у листопаді 1950 року. Поверхневий огляд знахідки дозволяє припустити належність документів до архіву районного проводу ОУН, який діяв на території області у 40-х роках минулого століття.

Прор це повідомили Управління СБ України в Тернопільській області і Центр досліджень визвольного руху у Львові.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів