У львівських художників хочуть забрати мільйони доларів

14:43 27 квітня 2017 р.

Фото до новини

Сьогодні членів Львівської обласної організації Національної спілки художників скликають на звітно-виборну конференцію. Проте організовують цю конференцію художники, яких місяць тому виключили зі спілки за некоректну поведінку. За цією спробою - тривала майнова історія.


Відео: Львівський прес-клуб.

Про це сьогодні, 27 квітня, під час прес-конференції у Львівському прес-клубі на тему: “Як будуть покарані - у Львові і в Києві - організатори нелегітимної “звітно-виборної конференції” художників”, повідомив голова Львівської обласної організації Національної спілки художників України Олег Микита. За його словами, таку конференцію, згідно зі статутом спілки художників  має право скликати правління або одна третина всієї кількості членів спілки. Повідомлення про звітно-виборну конференцію має надійти до правління за місяць до дня засідання. У сьогоднішньому випадку ці вимоги не були дотримані.

- Рішення про збори приймає чинне правління. В даному випадку це правління, яке утворене, визнане радою Національної спілки України нечинним. Отже, і ця конференція буде не чинною. Організовує конференцію чинний голова спілки, - пояснив  голова контрольно-ревізійної комісії Львівської обласної організації Національної спілки художників України Ігор Гавришкевич.
Відповідно, за його словами, і рішення, які ухвалять сьогодні, будуть нечинними.

- Думаю, що на збори прийдуть молоді художники та ті, які не цікавляться юридичними тонкощами та не знають, що написано в статуті, - висловив він припущення щодо тих членів спілки, які відвідають сьогодні звітно-виборну конференцію.
На думку Олега Микити, який очолює Львівську обласну організацію Національної спілки художників України 15 років, мета цієї, так званої звітно-виборної конференції, не усунення його з посади, а майнові питання. Точніше – спроба відібрати те майно, яким користуються члени спілки художників у Львові.

- Але це майно належить не нам. Львівська спілка художників підпорядкована Національній спілці. І всі рішення, які приймаються щодо майна, приймаються саме в Києві, - пояснює Олег Микита.
Останній майновий спір, про який вже повідомляв «Щоденний Львів», це спір навколо Палацу мистецтв у Львові, який Фонд держмайна хоче забрати у своє підпорядкування, а місцева влада – залишити собі.

Також, за словами Ігоря Гавришкевича, зараз йде спір за територію та майно львівської кераміко-скульптурної фабрики, яка розташована біля парку Знесіння, а земля там дуже дорога. Територія фабрики – приблизно півтора гектари. Сотка там коштує від п’яти до семи тисяч доларів, отже за землю власник може отримати від семи до 15 мільйонів доларів. Згідно з генеральним планом фабрики там уже не буде. Але там можна розмістити майстерні художників або використати під інший творчий простір.

- Зазіхання на це майно вже були і не раз. У дев’яності роки через підставні організації позивалися до Спілки художників за це майно. І частина майна була незаконно відсуджена, продана. І спільними зусиллями нам вдалося її повернути. Потім прокуратура в інтересах міської влади намагалася відібрати все майно фабрики, - згадує Олег Микита.

За словами Олега Микити, одного з осіб, які скликали вищезгадану нелегітимну конференцію, виключили зі Спілки художників за порушення статуту, вживання ненормативної лексики під час засідання робочої групи та спробу спровокувати бійку. Інших чотирьох – за порушення статуту.
- А також ці митці, яких виключили зі спілки, звинувачували мене в тому, що я “дерибаню” майно. Було створено ревізійну комісію, вона перевірила всі факти. Ніякого порушення не виявили, - каже Олег Микита.

Це підтвердив і голова контрольно-ревізійної комісії Львівської обласної організації Національної спілки художників України Ігор Гавришкевич. За його словами, результати перевірки були скеровані до правління Національної спілки художників України. Після чого й було прийнято рішення виключити п’ятьох осіб зі спілки.

- На їхні сьогоднішні дії щодо конференції вже є рішення секретаріату Національної спілки художників, в якому вказано що через порушення статутного порядку організації звітно-виборчої конференції вважати дану конференцію нелегітимною, - прочитав Ігор Гавришкевич точку зору керівного художнього органу. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів