Українці й поляки вшанували у Гуті-Пеняцькій жертв нацистів

20:52 26 лютого 2017 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук, «Радіо Свобода»

На Львівщині відбулися скорботні заходи, присвячені 73-й річниці трагедії села Гута-Пеняцька, де в 1944 році в ході каральної акції нацисти знищили тут усіх жителів польської національності.

Урочистості відбулись біля відновленого Меморіалу загиблим, який у січні цього року  зруйнували вандали. В заходах взяли участь керівники Львівщини, а також посол України в Польщі Андрій Дещиця, посол Польщі в Україні Ян Пєкло, депутати Верховної Ради та Сейму, родичі загиблих із сусідньої держави.

Голова ЛОДА Олег Синютка Львівської обласної державної адміністрації зазначив: «Сьогодні ми спільно вшановуємо пам'ять людей, які споконвіків жили на цій землі, молилися, працювали і вірили в краще майбутнє. Це наша спільна пам’ять та спільна історія. Ми повинні зробити так, щоб українці розуміли поляків, а поляки – українців, тому що в нашому розумінні це – шлях до добра, злагоди і доброго спокійного майбутнього».

Керівник області засудив акт вандалізму, який трапився у січні у Гуті Пеняцькій, назвавши його провокацією, яку здійснили для погіршення українсько-польських відносин особи, котрі підіграють російській агресії. Відтак, у рамках скорботних заходів відбулося освячення відновленого меморіалу. 

У лютому 1944 року в цьому селі гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками – від 500 до 800 осіб). Врятуватися вдалося одному поляку, який зміг втекти і дістатися через ліс і яри до іншого польського села – Гутища. 

За його словами, карателі були у німецькій формі і говорили по-німецьки.Попри це, в польській літературі не один рік пропагується теза про винищення польського населеного пункту Гута-Пеняцька в лютому 1944 р. частиною української дивізії «Галичина».

Проте, дослідник Андрій Боляновський стверджує, що в той час тут не діяв жоден із куренів галицької дивізії. За розповідями старих жителів села Підгірці, Гуту Пеняцьку спалили три німецькі частини, що розташовувалися біля їхнього села.

Причина акції – зникнення двох німецьких офіцерів поблизу складів з боєприпасами, які розміщалися у  місцині під назвою «Лісовики». Німці знали, що у селі Гута Пеняцька радянські партизани  залишили своїх агентів і багато зброї.

Як зазначав свого часу голова Українського інституту національної пам`яті історик Володимир В'ятрович,  село Гута Пеняцька було опорною базою польського підпілля, на яке спиралося й радянське підпілля. А останнє провело кілька операцій, після яких загинули німці.

Це стало приводом для проведення у відповідь німецької акції, в результаті якої було знищено практично всіх мешканців цього села. Натомість радянський партизанський загін, який здійснював свою операцію, по суті, після цього залишив Гуту Пеняцьку на поталу  німецьким частинам.

З іншого боку, в ході проведення німецької операції німці використовували українців, які служили в лавах поліцейських частин німецького полку. Тобто, Гута Пеняцька – це показовий приклад того, як німецькі та радянські сили стравлювали українців і поляків для протистояння одне одному.

Зрештою, як українці, так і поляки вийшли серйозно ослабленими з цього протистояння, що дозволило утвердитися радянській тоталітарній системі в Польщі та Україні. Після трагедії Гути Пеняцької вже польське підпілля провело кілька своїх акцій проти українських сіл, де впродовжчотирьох днів в 14 населених пунктах було знищено понад 1,5 тисячі українців.

Про це повідомили сьогодні, 26 лютого, в агенції Укрінформ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів