В Івано-Франківську урочисто зустріли потяг зі Львова (+відео)

21:28 8 вересня 2016 р.

Фото до новини

Сьогодні, 8 вересня, святкують 150-річчя третьої залізничної гілки в Україні.

 На залізничний вокзал Івано-Франківська прибув сьогодні, 8 вересня, ретро-потяг, з гудка якого розпочалися урочистості з нагоди 150-річчя залізничного сполучення Львів-Станиславів-Коломия-Чернівці. З поїзда зійшли одягнені у галицькі строї містяни – з дерев’яними валізами, старовинним фотоапаратом, театралізоване дійство доповнили виступи артистів.

З Івано-Франківська потяг вирушив до Коломиї і Чернівців, де сьогодні теж відзначають 150-річчя залізничного сполучення Львів-Чернівці. Виконувач обов’язків керівника регіональної філії «Львівська залізниця» Іван Груник заявив: «Це історична подія – прибуття до Станиславова першого потяга, а потім на Буковину. Вона була значимою для краю: почала розвиватися інфраструктура, будувалися майстерні, люди отримали роботу, а найголовніше те, що з Буковини ми з’єдналися з Європою». 

За словами Груник, тоді планувалося збудувати залізничний шлях, який мав з’єднати Європу з Індією, але війни цьому перешкодили. Як зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, залізничне сполучення сьогодні має особливе значення для розвитку туризму на Прикарпатті.

За словами краєзнавця Богдана Купчинського, це була третя залізнична гілка на українських землях – після Перемишль-Львів і Одеса-Балта. Перший потяг зі Львова до Чернівців їхав 1 вересня 1866 року 12 годин зі швидкістю 50 кілометрів, сучасні ж поїзди це роблять за 3,5 години.

Про це повідомили сьогодні, 8 вересня, на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів