Львів'янин подав до суду позов на керівника поліції

09:54 27 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки зі сторінки Святослава Літинського в інтернет-мережі «Facebook»

Святослав Літинський домагається від Хатії Деканоідзе, щоб вона не порушувала мовне законодавство.

Львів'янин Святослав Літинський подав у суд на керівника Національної поліції України – грузинку Хатію Деканоідзе. Звинувачує її у тому, що вона порушує мовне законодавство України. Як державний службовець має розмовляти державною – українською. Чиновниця ж виступає російською. На урочистостях з нагоди річниці Національної поліції 4 серпня Хатія Деканоідзе говорила вітальну промову російською.

Судове засідання призначено на 2 вересня, чиновницю запрошено на засідання. Святослав Літинський повідомив на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»: «Вчора був суд на вимогу про притягнення до дисциплінарної відповідальності Хатії Деканоідзе за порушення статті 10 Конституції України. Від МВС України ніхто не прийшов, суд відклали на 2 вересня на 11:30. Викликали Хатію. Хатіє, ви в Україні вже близько трьох років, може пора вже? Цікаво чи прийде особисто, чи тільки для затягування суду». 

35-річний Літинський закінчив факультет прикладної математики Львівського університету імені Івана Франка. У ньому ж залишився працювати на кафедрі програмування. 

З 2014 року викладач через суд домігся обов'язкового застосування української мови у кількох напрямках. Іноземні виробники пральних машин почали виготовляли паспорти до техніки з українським перекладом.

Літинському видали паспорт лише українською без російської сторінки. Подав у суд на виробників автомобілів, які ігнорують українську у документації та у панелі техніки. Як результат – представник «Volkswagen» пообіцяв внести усі зміни. А автомобілі «Volkswagen Touareg» випускаються з можливістю обрання україномовних текстів мультимедійних систем з листопада 2015 року.

Компанія-виробник «SEAT» також почала випускати авто «SEAT Ateca» з можливістю вибору української. У 2015 році львів'янин домігся, щоб виступи міністра Внутрішніх справ Арсена Авакова перекладали на українську мову.

Про це повідомили сьогодні, 27 серпня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів