У Львові відбудеться Міжнародний конкурс скрипалів

11:30 18 жовтня 2016 р.

В обласній філармонії виступатимуть віртуози з України, Іспанії, Китаю, Південної Кореї, Польщі, США, Франції та Японії.

У Львові відбудеться вже другий Міжнародний конкурс скрипалів імені Олега Криси, який ініціює мистецьке об’єднання «Світ класичної музики». Вперше конкурс імені  всесвітньо відомого скрипаля Олега Васильовича Криси, мета якого підтримати талановиту українську молодь та дати їй поштовх для розвитку до світового рівня майстерності, також – представити публіці українську музичну традицію, відбувся три роки тому – 2013-го.

Натомість другий Міжнародний конкурс скрипалів імені Олега Криси урочисто відкриють концертом 21 жовтня у Львівській філармонії. Також, звичайно, визначать порядок виступів конкурсантів. Загалом у змагу візьмуть участь понад 30 молодих віртуозів.

На мапі конкурсу, зокрема, – Польща, Іспанія, Японія, Китай, США, Південна Корея та Франція. Наймолодшому музикантові – 15 років, найстаршому – 29. Вхід на всі концерти у конкурсні дні буде вільним.

Змагання відбуватиметься у три тури, триватиме до 31 жовтня і завершиться гала-концертом, під час якого оголосять результати та нагородять переможців. Їх, за умовами конкурсу, буде три, й отримають визнані найкращими молоді майстри, відповідно, 20, 10 і вісім тисяч євро.Передбачено й три спеціальні відзнаки (кожна – по тисячі євро).

Журі очолить  сам маестро, екс-львів'янин 74-річний Олег Криса, який вже багато років обіймає посаду професора у престижній Істменській школі музики у Рочестері (США). Також серед суддів – відомі музиканти і педагоги: Кшиштоф Якович (Польща), Сачіка Мізуно (Японія), Володимир Заранський (Україна), Юрій Мазуркевич (Канада-США), Пяйвют Меллер (Фінляндія), Едвард Зєнковскі (Австрія).

Шлях всесвітньо відомого скрипаля-віртуоза Олега Криси у велике мистецтво почався з Львівської музичної десятирічки імені Соломії Крушельницької (клас Костянтина Михайлова). А вершини майстерності він осягав під керівництвом прославленого маестро Давіда Ойстраха в Московській консерваторії імені Петра Чайковського.

Ще студентом Олег Криса став переможцем кількох міжнародних конкурсів. Свою першу велику перемогу виборов на Міжнародному конкурсі імені Паганіні у Генуї.

З 1967 року Олег Васильович викладав у Київській консерваторії. З 1973-го – у Московському музично-педагогічному інституті імені Гнесіних, з 1974-го – у Московській консерваторії.

1989 року разом із  дружиною – піаністкою Тетяною Чекіною – виїхав на постійне місце проживання до США. Кілька десятиліть налічують тісні творчі контакти Олега Криси з визначними композиторами Альфредом Шнітке, Мирославом Скориком, Євгеном Станковичем, Валентином Сильвестровим,  Олександром Штогаренком, Віталієм Губаренком, Іваном Карабіцем.

Виконавська та педагогічна діяльність легендарного скрипаля Олега Криси є прикладом для багатьох поколінь українських музикантів, перш за все – скрипалів. Про це повідомили сьогодні, 18 жовтня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів