У Львові відзначають 160 річницю від дня народження Івана Франка (оновлено)

11:10 27 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У суботу о 20:00 на площі перед національним театром опери і балету імені Соломії Крушельницької заплановані урочистості та мистецьке дійство.

«Сьогодні, 27 серпня, на площі перед Львівським національним університетом імені Івана Франка відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятника Іванові Франку з нагоди 160-ї річниці від дня народження», – повідомили сьогодні, 27 серпня, в прес-службі обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«Керівництво області, представники Львівського національного університету імені ІванаФранка, Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, ЛОО Національної спілки письменників України, громадськості поклали квіти до підніжжя пам’ятника Великому Каменяру. Слово про Івана Франка виголосив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

У своєму виступі він зазначив: «Сьогодні в Україні величний день, бо 160 років тому народився Великий син українського народу – син Галицької землі, який став провідником і провісником української думки і української мрії. Тому, напевне, так довго навколо особи Івана Франка точилися різноманітні дискусії. Тому, мабуть, різноманітні політичні сили хотіли пригорнути і зробити з Франка свого. Перечитати, переписати і передумати його творчість, прихилити і вибрати саме ті рядки, які би Каменяра демонстрували абсолютно по-різному. Але правда вона на світі є одна! І вона говорить про те, що Іван Франко – був, є і буде Великим сином українського народу, провісником незалежності України, людиною-глибою, Великим Каменярем, який став непорушно і непохитно на варті саме українських інтересів. Бо він українець з діда-прадіда, бо він українець у майбутніх поколіннях».

Після покладання квітів присутні виконали пісню «Не пора» на слова Івана Франка.

Нагадаємо, що сьогодні о 20:00 на площі перед Львівським національним академічним театром опери та балету імені Соломії Крушельницької з нагоди 160-ї річниці від дня народження Івана Франка заплановано урочистості та мистецьке дійство».

Натомість у прес-службі Львівської міської ради розповіли в суботу:

«У Львові розпочались заходи з нагоди 160-ї річниці від дня народження Івана Франка». Зокрема, до пам’ятника Каменяреві урочисто поклали квіти заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, керівники області, ректор та представники Львівського національного університету імені Івана Франка, представники Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, ЛОО Національної спілки письменників України, громадськості.

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив у своєму виступі: «Мені сьогодні вдвічі приємніше бути на цій площі, тому що я є випускником Університету Франка. Навчаючись в Університеті, я мав змогу пізнати Франка з двох сторін: з одного боку, зрозуміти з теорії, з іншого – зрозуміти з його візії, з заступництва. Адже саме на ці часи випали непрості випробування для України. Я пам’ятаю, скільки разів на цій площі збиралося багато студентів під покровом Франка і, власне, ця площа підсилювала і давала розуміння того, що велич Франка підтримує розвиток, думки і дії студентства. І саме тому сьогодні, в складні часи, потрібні такі орієнтири».

Також, з нагоди 160-ї річниці від дня народження Івана Франка, сьогодні о 20:00 на площі перед національним театром опери і балету імені Соломії Крушельницької заплановані урочистості та мистецьке дійство».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів