202 мешканці Львова безплатно й анонімно тестувалися на ВІЛ

14:52 26 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, фахівці обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом не виявили провели у ТЦ «Ашан» безплатне та анонімне тестування на ВІЛ, усі результати якого – негативні.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 26 листопада, «Щоденному Львову», що 202 мешканці нашого міста пройшли анонімне консультування й тестування на ВІЛ. У повідомленні також конкретизують:

«1 грудня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній День боротьби зі СНІДом. З цього приводу у Львові стартувала Всеукраїнська соціальна акція з інформування та тестування на ВІЛ, присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

Минулої суботи, 22 листопада, у ТЦ «Ашан» (вул. Стрийська, 30) кваліфіковані медичні фахівці Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом провели безплатне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ. Всього протестовано 202 особи, з них 109 жінок. Усі результати – негативні.

Щодо вікових категорій, то опротестовано 26 людей, віком до 17 років; 97 людей – віком від 18 до 24 років; 70 людей – віком від 25 до 49 років; 9 людей – віком від 50 років. Організатори акції зазначають також: «Якщо подивитися на результати за віковою категорією, то можна зробити висновок, що молодь і підлітки (адже з 14 років можна робити тестування без батьків) цікавляться своїм здоров’ям, їх турбують питання ВІЛ. Крім того, сексуально активна і важкодоступна група серед загального населення, віком 25-49 років, також виявляє активну позицію про знання свого ВІЛ-статусу. Адже серед осіб, віком після 40, ходить міф, що ВІЛ їх не стосується, а, насправді, ВІЛ стосується кожного».

Акція проводилася за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Під час акції також безкоштовно розповсюджували інформаційно-просвітницьку літературу, презервативи.

Фахівці Центру надавали вичерпні кваліфіковані відповіді з питань ВІЛ/СНІД. Керівник Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Рубай розповіла також:

«Наш Центр активно працює з молоддю щодо профілактики та інформування про проблему ВІЛ/СНІД. Актуальними питаннями є протидія дискримінації ВІЛ-інфікованих та вироблення толерантного ставлення до цієї категорії населення.

Також ми акцентуємо на відповідальності інфікованих людей за свій статус. Центр проводить інформаційні заходи в школах та інших загальноосвітніх навчальних закладах. 

Цього року ми провели вже 40 заходів для більше 1000 осіб. Крім того, 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, відбудуться акції інформаційно-просвітницького характеру на перехресті доріг вул. Пекарської і вул. Чехова та вул. Чупринки і вул. Бандери.

Також минулого року ми розпочали своєрідне тестування, за допомогою якого перевіряємо, як засвоюється надана нами інформація, і, відповідно до нього, змінюємо деякі аспекти нашої інформаційної діяльності. Проінформованість та робота з ВІЛ-інфікованими – це основні напрямки нашої роботи».

Своєю чергою, головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська розповіла:

«Особливості розвитку епідемії ВІЛ у Львівській області такі ж, як і по всій Україні. Ми спостерігаємо ті ж тенденції – незначне зниження нових випадків, але, на жаль, не можемо похвалитися надто успішними результатами, бо тепер під великий ризик зараження потрапляють люди, які не належать до уразливих груп.

Крім того, збільшилася кількість зараження через гетеросексуальні статеві контакти. Тому досить часто люди навіть не підозрюють про свій статус, і діагноз стає для них несподіванкою. 

Наш Центр здійснює програму профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини. Якщо у 2000 році відсоток передачі вірусу був 30%, то зараз – трохи більше 1%.

У рамках програми вагітним жінкам рекомендуємо пройти тест на ВІЛ. Жінок з позитивним статусом ми забезпечуємо відповідним лікуванням, що попереджає передачу вірусу дитині, а наша акушерська служба приймає пологи таким чином, щоб зменшити ризик передачі вірусу. Крім того, ВІЛ-позитивні матері забезпечуються сумішшю для годування дітей.  

Щороку ми ставимо на облік приблизно 400-450 пацієнтів, а виявляємо до 1000 нових випадків зараження. Наразі ми маємо біля 2600 пацієнтів, приблизно 40% з них – жінки. За останній час відбулася фемінізація інфікованих: з кожним роком збільшується кількість інфікованих жінок, а раніше переважали чоловіки.

Проблемою є те, що пацієнти звертаються за допомогою лише тоді, коли у них з’являються клінічні прояви цього захворювання. Ускладнює ситуацію епідемія туберкульозу, адже дуже часто ВІЛ-інфіковані люди звертаються до спеціалістів після того, як заразились ще й туберкульозом, що, в свою чергу, часто призводить до летальних наслідків».

Натомість менеджер з профілактики ВІЛ/СНІДу GIZ в Україні Альона Рижкова наголошує:

«Програма профілактики ВІЛ/СНІД впроваджується в Україні ще з 2007 року в рамках міжурядової угоди Україна-Німеччина. Ще наприкінці 80-х – початку 90-х років у Німеччині була така ж ситуація з ВІЛ/СНІД, як і зараз в Україні.

Але для боротьби з вірусом було розроблено комплексний підхід, що включав в себе і потужну інформаційну кампанію. Україна займає лідируючі позиції з розповсюдження ВІЛ в країнах Східної Європи – щодня близько 58 осіб інфікується ВІЛ.

А в умовах соціальних та економічних криз ситуація лише загострюватиметься. Тому, незважаючи на складну ситуацію в країні, про проблему ВІЛ/СНІД забувати не слід. 

Саме тому ключовим напрямком діяльності між Німеччиною та Україною є боротьба з цією недугою. Оскільки проблема ВІЛ/СНІД тепер стосується не лише уразливих груп, її слід вирішувати комплексно, працюючи зі студентами, школярами, медичними працівниками, приватним сектором та іншими соціальними групами. 

Так, з 2007 року впроваджується масштабна інформаційна кампанія «Не дай СНІДу Шанс!», що втілюється в різних напрямках – від соціальної реклами на вулицях до підтримки спортивних заходів у школах. Наприклад, одним із найуспішніших став проект «Fair Play – Чесна гра», який реалізується у 17 областях України і вже охопив 40 тис. дітей.

Це спеціальні уроки фізкультури, на яких пропагується здоровий спосіб життя, а також обговорюється проблема ВІЛ/СНІДу. Цільова аудиторія кампанії – діти, віком від 12 до 17 років. Реалізується також програма профілактики ВІЛ/СНІДу на робочому місці, в рамках якої ми співпрацюємо з приватними компаніями. Наша основна мета – освічене суспільство та відповідальне молоде покоління».

Довідка

За даними ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», з часу реєстрації (1987 рік) по 1 вересня 2014 року в Україні офіційно зареєстровано 258 923 випадки інфікування ВІЛ, а СНІД забрав 34 108 життів (з яких 400 – діти). 

За 6 місяців 2014 року в Україні зареєстровано 10 387 випадків ВІЛ-інфекції, що на 3,1% більше, ніж за аналогічний період 2013 р. (10 069 осіб). Рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію зріс до 24,2 проти 21,9 на 100 тис. населення. Щодня в Україні діагноз «ВІЛ-інфекція» встановлюється 58 громадянам».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів