Лаборанти попередили львів’ян про небезпеку цитробактерної інфекції

12:50 16 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

Обласний лабораторний центр застерігає про небезпеку гострого інфекційного захворювання бактеріями роду Цитробактер, симптомами якого є харчова токсикоінфекція або ентероколіт.

У прес-службі Львівської міськради опублікували сьогодні, 16 серпня, прес-реліз «Небезпека цитробактерної інфекції для здоров’я дітей і людей похилого віку», в якому повідомили:

«Львівський обласний лабораторний центр повідомляє про небезпеку гострого інфекційного захворювання бактеріями роду Цитробактер, симптомами якого є харчова токсикоінфекція або ентероколіт. Особливо небезпечним захворювання є для дітей і людей похилого віку.

Кишкова цитробактерна інфекція – гостре інфекційне захворювання, переважно травного тракту, яке спричинюється умовно-патогенними бактеріями роду Citrobacter. Джерелом інфекції є хворі і бактеріоносії. Заразитись можна і від домашніх тварин. Інфекція передається переважно харчовим шляхом (молоко, молочні продукти, масло, кондитерські вироби, м`ясо тварин і птиці тощо).

У кишківнику  дитини  формується кишкова мікрофлора, представниками якої є біфідо- і лактобактерії, кишкова паличка з нормльними властивостями, завдяки яким і підтримується повноцінний склад кишкового середовища і дитина відчуває себе здоровою, а також умовно-патогенні ентеробактерії – синегнійна паличка, стафілококи, клебсієла, цитробактер, протей, ентеробактер, що можуть викликати різноманітні шлунково-кишкові розлади, якщо кількість їх  перевищуватиме норму.

Причинами захворювання грудних дітей є вживання неякісної їжі в період прикорму і недотримання батьками стандартів гігієни. У дітей раннього віку з ослабленим імунітетом інфекція передається контактно-побутовим шляхом через руки людей, які доглядають за малюками, через інфіковані предмети вжитку (іграшки, соски, білизну тощо). Зустрічаються спалахи захворювання і серед дітей старшого віку. Виражена сезонність – літньо-осіння.

В ослаблених дітей раннього віку захворювання проявляється по типу ентероколіту. Провідним симптомом є гарячка, симптоми отруєння (токсикозу), помірно виражені кишкові розлади. Випорожнення з домішками слизу, і дуже рідко крові.

При харчовому отруєнні  бактеріями роду Цитробактер (гастроентерит) захворювання проявляється через декілька годин після вживання інфікованої їжі з появою загального недомагання, головного болю, підвищення температури, часом і до 38,5°, дискомфорту і болю в  ділянці шлунку, нудоти і блювання, що періодично посилюються і щезають, рідких випорожнень до двох-п’яти разів на добу, (у грудних дітей  зі слизом, позеленінням через кожні дві години), спостерігається  обкладення білим нальотом язика, бурчання по ходу кишечника.

Небезпека такого дисбактеріозу полягає в короткочасному неспокої дитини. Періоди капризності можуть повторюватися раз на 3-4 доби. Необхідно відразу звернутися до спеціаліста.  Діагноз цитробактеріозу підтверджується по факту визначення в аналізі калу дитини мікроорганізму Цитробактер. При підтвердженні діагнозу необхідно звернутись до лікаря.

Безвідповідальне ставлення до здоров’я дитини загрожує генералізованими формами хвороби, менінгітом і ураженням сечовивідних і жовчогінних шляхів. Цитробактер може викликати спалахи гастроентеритів і токсикоінфекцій, внутрішньолікарняні інфекції, менінгіти, абсцеси мозку, урологічні захворювання, гнійні інфекції і сепсис у дітей та людей похилого віку».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів