Унікальний порадник для командирів вийшов у Львові завдяки волонтерам

10:15 12 серпня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міністерства оборони України

Посібник «Психологія бою» призначений для практичної допомоги командирам підрозділів щодо підтримання належного морально-психологічного стану особового складу в ході бойових дій.

За сприяння волонтерів ГО «Громадська Надія» у Львові видано навчально-методичний посібник «Психологія бою», призначений для практичної допомоги командирам підрозділів щодо підтримання належного морально-психологічного стану особового складу в ході бойових дій. Про це повідомили у міністерстві оборони України, де також поінформували: «Презентуючи видання, один із співавторів книги підполковник запасу Тарас Грицевич зазначив, що ця збірка узагальнює досвід не лише закордонних фахівців з військової психології, але й містить синтез вітчизняного досвіду командного складу під час підготовки особового складу до ведення бойових дій на прикладі АТО, враховує різноманітні фактори психологічного впливу на свідомість солдата різних факторів бою, а також передбачає дії командира щодо підлеглих після повернення із зони активних бойових дій».

Тарас Грицевич розповів також: «Фактично, це своєрідний «мануал», створений практиками для практиків. Адже авторський колектив посібника – це здебільшого діючі офіцери, які неодноразово були в районі проведення АТО і збирали працюючі схеми позитивного психологічного впливу. Робота над упорядкуванням посібника розпочалась ще у 2014 році. І він навіть вийшов невеликим накладом для внутрішнього користування і підготовки курсантів, які навчаються за фахом офіцера-психолога та офіцера-культуролога. Але знаковим є те, що колеги-волонтери оцінили практичну користь цього видання і вирішили надрукувати його великим накладом для потреб війська». 

Психолог-волонтер Світлана Булка, яка активно підтримала ініціативу видання «Психології бою», відзначила, що цей порадник виходить за межі зацікавлення суто військової аудиторії. Разом з колегами вона активно використовує представлені у книзі матеріали для військово-патріотичного виховання молоді. Зокрема, програми навчання українського юнацтва щодо психологічної реабілітації воїнів та їх адаптації у соціумі.

Світлана Булка розповіла: «Ми залучаємо ветеранів АТО у проведення зустрічей з учнями та студентами, аби молоді люди краще розуміли психологію і внутрішній світ тих, хто був у боях і захищав Україну. Багато фактів із цього посібника ми ретельно вивчали із студентами-психологами педагогічного університету у Дрогобичі, обговорювали на профільних семінарах Української Гельсінської спілки тощо». 

Натомість представник ГО «Громадська Надія» Віталій Свіщов зазначив, що книгу видано накладом у 500 примірників, які будуть розподілені між військовими навчальними закладами України та бойовими частинами Збройних Сил України, які беруть безпосередню участь у проведенні АТО. Зокрема, під час презентації примірники «Психології бою» були передані представникам 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ Збройних Сил  України та 24-ї окремої механізованої бригади ОК «Захід».

Командир взводу 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, молодший лейтенант Михайло Зуб, зазначив: «Перед презентацією я мав декілька хвилин, щоби переглянути зміст. Мені сподобалось, що упорядники врахували насправді потрібні аспекти. Зокрема, як налаштувати бійців на особливості польового побуту, дії при блокуванні місцевим населенням чи методи боротьби із девіантною поведінкою підлеглих в умовах бойових дій. Подобається і те, що посібник написаний простою зрозумілою мовою із конкретними прикладами життєвих ситуацій».

У середині вересня порадник буде презентовано волонтерами на «Форумі видавців» у Львові. Представники ГО «Громадська Надія» запевнили, що якщо книга користуватиметься попитом і надалі, то вони відшукають можливість для друку додаткового накладу.

Про це повідомили в прес-службі міністерства оборони України, де також опублікували фоторепортаж із презентації посібника.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів