20 квітня на Львівщині стартують міжнародні навчання 1800 військовослужбовців зі 16-ти країн світу

19:35 31 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: blog.i.ua

Хоча міжнародні навчання проводяться на Яворівському полігоні з 1996 року, але цього розу вони особливі.

20 квітня на Яворівському полігоні на Львівщині розпочнуться спільні навчання за участю 1800 військовослужбовців із 16 країн світу. Вони триватимуть до листопада і відбуватимуться за стандартами НАТО.

Хоч міжнародні навчання на полігоні проводяться з 1996 року, але цього розу вони особливі. Особливість навчань у тому, що у них вперше беруть участь бійці Національної гвардії України.

Їх тренуватимуть близько 300 американських десантників-інструкторів. Вишкіл проходитиме у три етапи по вісім тижнів, у кожному братиме участь по 300 українських бійців батальйонів «Азов», імені Кульчицького, «Ягуар», «Омега», інших частин з Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, Львова, Івано-Франківська та Вінниці. Усі вони брали участь у бойових діях на Донбасі.

Бійці Нацгвардії сьогодні виконують бойові завдання на Сході України, а раніше внутрішні війська охороняли громадський порядок. Нині важлива взаємодія між Збройними силами і Нацгвардією у зоні бойових дій, зазначають фахівці.

«Те, що США проводять навчання саме із Національною гвардією, має дати сигнал Росії, що це структура, яка користується довірою з боку західних партнерів і буде надалі розвиватися. На тактичному рівні досвід у наших підрозділів є, але ми не приділяли уваги розвитку Збройних сил, нехтували питаннями взаємодії, яка повинна бути під час АТО. Має бути локалізація певної території Збройними силами при необхідності проведення штурмів, другою чергою вступає Нацгвардія, яка займається зачисткою території, запровадженням комендантської години, функціонування місцевих органів влади», – каже військовий експерт Володимир Гулима.

Досвід і навики, здобуті під час навчань, за його словами, у кілька разів підвищать ефективність дій бійців у зоні бойових дій. Тактика ведення бою, засоби комунікації, індивідуальний захист, надання медичної допомоги під час навчань відбуватимуться за стандартами НАТО.

«Українським бійцям важливо працювати над тактикою ведення бою», – розповіли «Радіо Свобода» грузинські військовослужбовці, які третій тиждень навчають новобранців на Львівщині. І можуть порівняти свій вишкіл, який здобули на війні у Грузії, а також під час навчань у натівських підрозділах.

Колишній начальник контррозвідки Міноборони Грузії, підполковник Іраклій Курасбедіані, від червня перебуває в Україні. Не лише консультує українських бійців, але й сам брав участь у боях на Донбасі.

Він також розповів: «Приходять служити дуже патріотичні хлопці, вони хочуть всьому навчитись. Звісно, у нас є досвід ведення бойових дій, ми пройшли вишкіл у натівських партнерів. Наше головне завдання з нашими українськими колегами – систематизувати все і навчити бійців. Нині багато говорять про потребу в зброї, але, крім зброї, треба змінювати управління військами і менеджмент. Цього саме бракує».

Шестеро грузинських військовослужбовців, які пройшли війну у себе на батьківщині та навчання у натівських підрозділах, виокремлюють високу мотивацію серед українських бійців, які хочуть вчитись. Але водночас наголошують, що правильна тактика при веденні бою допомагає вижити.

«Навчання на Яворівському полігоні у квітні – це демонстрація НАТО своєї позиції щодо України», – наголошує військовий експерт Володимир Гулима. Повідомлення про те, що військовослужбовці НАТО тренуватимуть Нацгвардію, спричинили негативну, втім, очікувану реакцію Росії. 

Також міністерство оборони Польщі з червня проводитиме на своїх тренувальних базах вишкіл для українських курсантів, які потім навчатимуть сержантів. Тренування фінансує НАТО і Міністерство національної оборони Польщі.

Речник Західного регіонального медіа-центру, підполковник, Олександр Поронюк, наголосив: «Чим частіше українські Збройні сили братимуть участь у міжнародних навчаннях, тим спокійніше почуватимуть себе наші громадяни. Це збереже життя військових і місцевого населення, де ведуться бойові дії. Нас навчили виконувати багато функцій і завдань, але під час навчань це подаватиметься в іншому форматі зі сторони представників країн НАТО. Нам доведеться багато працювати», – 

17 березня Верховна Рада ухвалила рішення про те, що іноземні військові можуть брати участь у навчаннях в Україні. Таке дещо запізніле рішення може спричинити, на думку фахівців, деякі труднощі у логістиці при перетині кордону іноземними військовими. Адже вони привезуть спеціально для навчань техніку і зброю. Однак після завершення тренувань цю зброю заберуть.

Про це повідомило сьогодні, 31 березня, «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів