Напередодні Дня Незалежності України загинув доброволець 15-го батальйону ЗСУ (відео, оновлено)

13:40 24 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Олега Тягнибока в інтернет-мережі «Facebook»

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив: «За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, ще один – отримав поранення».

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко оприлюднив сьогодні, 24 серпня, на брифінгу останні наразі новини з нав’язаної Україні Росією неоголошеної війни на Донбасі:

«У День Державного Прапора України противник перейшов до тактики масованих обстрілів наших позицій на передових та в тилу з важкого озброєння на всіх напрямках.  Кількість випущених по українських військах снарядів та мін іде на сотні.

На Луганському напрямку противник відкривав вогонь по наших військах у Лопаскиному, Кримському, Золотому та під Попасною. Зокрема, під Кримським серед дня відбувся потужний мінометний обстріл з боку незаконних збройних формувань. Всього за минулу добу на Луганському напрямку відбулися сім ворожих обстрілів, зокрема, один – з важкого озброєння.

На Донецькому напрямку минула доба позначилася активним застосуванням гармат та мінометів з боку противника в чотирьох районах – на Світлодарській дузі, в районі Зайцевого та околиць, в Авдіївці, на ділянці фронту Невельське – Красногорівка. Калібр застосованого озброєння – від 82 до 152 міліметрів. Окупанти розпочали активну стрільбу після 19-ї години, і до опівночі вона не стихла. В середньому під час кожного обстрілу з важкого озброєння по наших позиціях прилітає від 20 до 40 мін чи артснарядів.

Під ворожий вогонь потрапила і центральна частина Авдіївки, внаслідок чого постраждала залізнична інфраструктура – електропідстанція, колії, контактна мережа, будівля диспетчерського керування. Рух поїздів на перегоні Очеретине – Авдіївка зупинено. Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 19 ворожих обстрілів, зокрема, 13 – з важкого озброєння.

На Маріупольському напрямку вчора знову під обстріл з великокаліберної артилерії противника потрапив тиловий район. Цього разу це було село Сіонітний в Нікольському районі, розташоване за 20 кілометрів від фронту.

Окупанти вели вогонь зі 152-міліметрових гармат, випустивши впродовж двох годин 45 снарядів. Ще потужніший артобстріл з боку незаконних збройних формувань відбувся в Талаківці – там бойовики вистріляли 50 снарядів з аналогічного озброєння.

Серія щільних мінометних обстрілів з боку ворога сталася в Мар’їнці, де протягом години прилетіло більше 100 мін. Також окупанти застосовували важке озброєння (міномети і гармати) на інших ділянках фронту, і ці обстріли були не менш потужними. 

Активність російсько-окупаційних військ з нагоди Дня Незалежності спостерігається по всьому Маріупольському напрямку. Всього за минулу добу тут сталося 22 ворожих обстріли, зокрема, 12 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, один – отримав поранення. Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Українські силовики затримують бойовиків та їх поплічників

На Луганщині СБУ затримала члена незаконного збройного формування «ЛНР». Встановлено, що бойовик зі зброєю в руках охороняв пам’ятник Леніну в місті Привілля Луганської області у травні 2014 року. Після звільнення міста українськими військами, чоловік втік до Росії. Згодом намагався повернутися, оминаючи блокпости, але був затриманий. Бойовик повністю визнав свою вину.

У прифронтовому Торецьку поліцейські затримали інформаторку бойовиків. Захопившись ідеями «руського міра», дівчина стала пособником бандформувань і з грудня 2014 року за допомогою соціальних мереж надавала їм відомості про поранених українських бійців, яких доставляли до лікарні, де вона працювала. Також затримана активно надавала інформацію про пересування і дислокацію військової техніки Збройних Сил України.

Вчора мешканець Костянтинівки на вулиці знайшов три бойові гранати і повідомив про це поліцейських. Гранати були вилучені. Закликаємо усіх, хто натрапить на подібні знахідки, бути обачними та повідомити про знайдене правоохоронцям.

Десантники з 79-ї бригади Високомобільних десантних військ виконали парашутні стрибки на воду зі штатною зброєю. Десантування особового складу здійснювалося з вертольота Мі-14 з висоти 600 м. «Крилаті піхотинці» показали, як професійно вивільнятися з підвісної системи парашута в повітрі, поводитися зі зброєю та діяти після занурення у воду.

З нагоди Дня Незалежності Президент України взяв участь в урочистій передачі військової техніки для Збройних Сил України та Національної гвардії України в Чугуєві Всього було передано 141 одиницю техніки, яка вирушить до підрозділів, які виконують завдання в районі проведення АТО. На фронт відбудуть нові, а також модернізовані, зразки військової техніки – бронетехніка, танки, САУ, вантажівки, засоби ППО та РЕБ, а також винищувачі та бойові гелікоптери.

Також з нагоди Дня незалежності Президент нагородив 43 військовослужбовців-учасників АТО орденами та медалями. Зокрема, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримав підполковник Михайло Драпатий – досвідчений офіцер, який брав участь в одній з найважчих операцій війни – жорстоких боїв за сектор «Д» у липні-серпні 2014 року. Після кількатижневих боїв, наші підрозділи, затиснуті між російським кордоном та загонами бойовиків, розірвали вороже кільце та здійснили блискучий прорив, з’єднавшись з основними силами. Очолив колону саме командир 1-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади Михайло Драпатий.

Старший лейтенант Сергій Шаталов отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня. Цей офіцер 30 вересня 2014 року біля Гранітного Донецької  області виявив у лісосмузі скупчення бойовиків з технікою, які планували штурмувати наші позиції. Завдяки цій цінній інформації сили АТО оперативно знищили 2 установки РСЗВ «Град», 2 мінометних розрахунки,  броньований російський автомобіль «Тигр» та пошкодили 2 танки російсько-окупаційних військ.

Також сьогодні на урочистому параді з нагоди Дня незалежності України  вручив орден «Золота Зірка» двом новим Героям України – полковнику Андрію Ковальчуку та капітану Валерію Чибінєєву. Полковник Андрій Ковальчук брав участь в АТО з перших днів, воював під Лиманом та Слов’янськом, а згодом був одним з керівників операції з деблокування та звитяжної оборони Луганського аеропорту, де двічі отримав поранення. За успішне ведення бойових дій полковник вже отримав два ордени Богдана Хмельницького та підвищення на посаді.

Ще двоє нових Героїв України – учасники оборони Донецького аеропорту солдат Ігор Брановицький та капітан Сергій Колодій – сьогодні отримали це високе та заслужене ними звання посмертно. Також чергове військове звання отримав начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Ігор Гордійчук. Відтепер він – генерал-майор. Ігор Гордійчук брав участь у битві за Савур-Могилу, де успішно утримував цю стратегічну висоту під багатоденними обстрілами ворога – бойовиків та російських військ, що стріляли одночасно зі сходу та заходу. У цих боях полковник Гордійчук отримав важкі поранення, і довго лікувався у США, а тепер очолює головний військовий ліцей країни».

Про це повідомили в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України. Натомість очільк ВР «Свободи» Олег Тягнибок повідомив у середу:

25-у річницю Незалежності святкуємо з болем в душі. В Києві небо плаче... Загинув на війні Олег Дьяченко, наш Побратим – свободівець з Василькова, боєць Легіону Свободи. Вічна пам'ять Герою! Герої не вмирають!

Дьяченко Олег Миколайович, народився 8 травня 1975 року.  Закінчив у 1995 році Київський інститут Військово-Повітряних Сил. Приватний підприємець. Проживав у Василькові. У 1992-1997 роках служив старшим лейтенантом у Повітряних Силах Збройних Сил України. Займав посаду інженера-механіка. Спеціаліст з авіаційного озброєння.

Служив добровольцем у 15-му батальйоні Збройних Сил України. Загинув під Зайцевим у Бахмутському районі Донецької області на передовій під мінометним обстрілом. Міна потрапила в бліндаж, де знаходилося троє військовослужбовців, одним з яких був Олег».

Олег Тягнибок повідомив це сьогодні, 24 серпня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook», де він також опублікував фото полеглого.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів