НАТО вперше навчатиме на Львівщині підрозділи Нацгвардії

16:04 31 березня 2015 р.

Фото до новини

Війська НАТО вперше проведуть спільні навчання з Нацгвардією України на базі Міжнародного центру миротворчості і безпеки. На навчання з українського боку запрошені звичайні бійці, які вже виконували бойові завдання в зоні АТО.

Про це сьогодні, 31 березня, під час дискусії на тему: «Які навички і досвід здобудуть українські військові на  трьох цьогорічних міжнародних навчаннях на базі Міжнародного центру миро творчості та безпеки (Яворівський полігон). Як це висвітлюватимуть ЗМІ» повідомив офіцер групи зв’язків з громадськістю та ЗМІ управління Західного територіального управління Нацгвардії Олег Тіхов.

За його словами, від Національної гвардії в навчаннях будуть брати участь підрозділи батальйону Кульчицького, «Азов», спецпідрозділ полку «Ягуар» та «Омега».

- Військовослужбовці, які будуть брати участь в навчаннях, вже виконували бойові завдання в зоні АТО. Причому, вони – звичайні військовослужбовці:  стрільці, кулеметники, гранатометники. Тобто, менше буде керівного складу, більше – звичайних бійців, - каже він.

За його словами, раніше під час навчання бійців Національної Гвардії більше звертали увагу на охорону громадського порядку. А зараз – на застосування саме бойових підрозділів.

- Національна гвардія – це та структура, яка має діяти в населених пунктах, очищуючи їх від бойовиків, сепаратистів та інше. Якщо пригадати дії військових Російської Федерації, які зачищали в Грозному приміщення –  спочатку закинули туди дві гранати, а потім уже заходили підрозділи, то тут ми розуміємо всі гуманні принципи, які сповідують США і НАТО. Ось за цими принципами й будуть проходити навчання, щоби зберегти життя військовослужбовцю, але не завдати шкоди мирному населенню, - пояснює Олег Тіхонов.

За словами голови ГО «Центр досліджень проблем регіонального міжнародного співробітництва» Володимира Гулими, організовуючи спільні навчання з Нацгвардією України, НАТО дало зрозуміти світові, що поважає саме ці війська.

- Це вже нове, але це теж відбувається в рамках домовленостей, які були досягнуті Президентом України під час його візиту до США восени 2014 року. Навчання, які будуть відбуватися з Національною гвардією, це дуже потужний месидж Російській Федерації. Тому що Національна Гвардія і Правий сектор, - це те, чим вони зараз лякають своє населення. І це дає зрозуміти РФ, що Національна гвардія – це та структура, яка користується довірою з боку західних партнерів і буде далі розвиватися, каже він.

Що стосується змісту цих навчань, то, за словами Володимира Гулими, на тактичному рівні є дуже великий досвід саме у наших підрозділів – дії в місті, дії з підривання диверсійних груп, які воюють зараз за новою доктриною РФ, за новими статутами.

- США ще з тим не стикалися, і вони будуть дуже широко це вивчати, - каже він.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів