Опозицію в Україні треба узаконити, – експерт

17:17 23 травня 2018 р.

Фото до новини


Фото: Львівський прес-клуб

Найбільшою опозицією до влади сьогодні став український народ та громадський рух. За останні п’ять років найбільший прорив зробили законопроекти, розроблені громадськістю.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 23 травня, під час засідання Громадського прес-центру «Вибори Президента-2019» на тему: «Опозиція до президента: реальна, формальна і театральна», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив в.о. голови правління львівської організації «Комітет виборців України» Роман Кошовий. 

- Ми бачимо, що після Майдану ті партії, які називали себе опозицією, не спромоглися запропонувати якісь законопроекти для зміни ситуації в Україні. Зараз головна ціль тих, хто називає себе опозицією, - захопити владу і стати владою, - констатує він. 

Щоби поставити фільтр на шляху фейкових опозиціонерів, на думку експерта, потрібно запровадити в законодавство юридичний термін «опозиція».  

- У 2004-2005 роках дуже активно обговорювали проект закону про опозицію. Там мало бути чітко записано, хто є опозицією і хто не є опозицією, щоби не плуталися у цих термінах і не були жертвами маніпуляцій з боку різноманітних політиків. Бо ми часто чуємо, як певна політична сила заявляє, що вона виграла вибори, а наступного дня заявляє, що є в опозиції до влади. Так ви у владі чи в опозиції? – риторично запитує Роман Кошовий. 

Сьогодні, так звані, опозиціонери користуються точкою зору політологічної науки середини минулого століття, коли влада стовідсотково зосереджувалася в одних руках, вважає голова правління львівської організації «Комітет виборців України». 

- На сьогодні ми не можемо сказати, що якась партія має владу у своїх руках, а інша, яка не має, є опозиційною. На сьогодні ми маємо маніпулятивні заяви політиків, які не є політичними партіями в класичному розумінні цього слова, а є об’єднанням певних осіб. Відсутність юридичного терміну призводить до того, що будь-хто, хто не входить до коаліції Верховної Ради, називають себе опозицію. Хоча всі, хто входить до Верховної Ради, є владою. Не треба ховатися від відповідальності та говорити: «я не є владою». Якщо в тебе є народні депутати, є міністри, якщо в тебе є керівники органів самоврядування, ти маєш можливості виконувати свої зобов’язання. У нас часто кажуть: якщо би ми мали тотальну владу, тоді би ми виконали свої політичні зобов’язання. Такого ніде, якщо ми говоримо про демократичну систему влади, у світі немає, - каже Роман Кошовий. 

Натомість регламент Верховної Ради України передбачає, що на кожен законопроект, який підтримала більшість, небільшість може запропонувати свій альтернативний.

 - Я не зауважив, що коли хтось балотується, то говорить: якщо ми переможемо, то будемо ось це робити, а якщо не будемо мати більшості, то будемо робити ось це. Сьогодні ми не маємо ні тіньового кабміну, ні тіньових міністрів, ні тіньових розроблених проектів. Натомість маємо технології саботування, щоби не допустити якихось концептуальних змін, - резюмує в.о. голови правління львівської організації «Комітет виборців України».

Аналітик ГМ «Опора» Олександр Неберикут вважає, що єдина партія в Україні, яка має план альтернативного розвитку України, - це «Опозиційний блок».

- Він дуже простий: повернення до України часів Януковича, але без Януковича. Багатьом така Україна подобалася. І багато виборців будуть голосувати за них. Інші партії пропонують розвиток України – як «Україна Порошенка без Порошенка». Нещодавно з’явився звіт, де говориться, що Угода про асоціацію виконана на 40 відсотків. І вона буде виконуватися далі. Проте виникає питання, хто її фінансуватиме. Зараз цей проект фінансують за кошти міжнародних інституцій. Альтернатива цим коштам може бути в Росії, але ми розуміємо, який це сценарій і я сумніваюся, що хтось наважиться прямо його пропонувати. Але непрямо вони будуть на це сподіватися. Коштів олігархів буде достатньо, щоби виграти вибори, але недостатньо, щоби реалізувати якісь проекти для України. В самої України, в її громадян таких коштів нема. Ми і так затягнули паски, - говорить він. 

Заступник голови Львівської територіальної організації партії БПП «Солідарність» Назар Жолобович  зауважив, що опозиція має бути здоровою та правильною.

- Натомість сьогодні у нас в опозиції колишні міністри, прем’єр міністри, які поливають владу болотом, але не пропонують жодних альтернатив, - поскаржився він. 

Депутат Львівської обласної ради від партії ВО «Батьківщина» Ярослав Качмарик зараховує свою партію до «політичної опозиції». 

- Опозиційні сили покажуть себе під час другого туру виборів Президента, коли вся опозиція об’єднається і обере єдиного кандидата від опозиції, - обіцяє він. 

Координатор ЛОО партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» Ігор Брик вважає, що виборцеві абсолютно байдуже, до котрого з видів опозиції зараховує себе та чи інша партія. 

- Виборцеві набагато важливіше знати, що та опозиція робить, а не як вона називається. Багато політичних сил за час свого існування були при владі, потім ставали опозицією, знову поверталися до влади. Але жодного покращення ні для пересічного громадянина, ні для іміджу країни вони не принесли, - вважає він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів