Піврічними навчаннями на Львівщині НАТО демонструє свій інтерес у регіоні, – полковник

15:34 31 березня 2015 р.

Фото до новини

З квітня до листопада на базі Міжнародного центру миротворчості і безпеки (військовий полігон в Яворові) відбудуться навчання «Fearless Guardian», «Siber Guardian» i «Rapit Trident». Це вперше на Львівщині будуть такі тривалі військові навчання – понад півроку.

Про це сьогодні, 31 березня, під час дискусії на тему «Які навички і досвід здобудуть українські військові на  трьох цьогорічних міжнародних навчаннях на базі Міжнародного центру миро творчості та безпеки (Яворівський полігон). Як це висвітлюватимуть ЗМІ» повідомив заступник начальника з навчальної роботи Академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, полковник Олексій Красюк.

За його словами, у такий спосіб під офіційним приводом НАТО демонструє наявність своїх інтересів у цьому регіоні.

- Як Російська Федерація диктує свої умови, так само і НАТО каже, що і їхні інтереси тут також є, тому що за 60 км від Львова вже починається кордон ЄС. І, до речі, під кордоном теж проводяться навчання збройних сил НАТО.  Отож, це є певною відповіддю на те угруповання в 45 тисяч військ, яке перебуває в окупованих районах Донецької і Луганської областей і близько 55 тисяч – на території РФ в Ростовській області, - каже полковник Олексій Красюк.

До речі, Російській Федерації вже не сподобався сам факт майбутніх навчань. 
- Верховна Рада ще не погодила перебування на території України іноземних підрозділів, а вже на рівні інших країн почали з’являтися претензії та провокації щодо цих навчань. Але чим більше українські збройні сили будуть брати участь у міжнародних заходах, що стосується навчань під егідою ООН та НАТО, тим спокійніше будуть себе почувати наші громадяни, - каже керівник Західного регіонального медіа-цеентру Міноборони України, підполковник Олександр Поронюк.

Він також зазначив, що в нас були і більш складніші навчання, коли одночасно задіювали до трьох тисяч осіб та значно більше різної техніки. Але тоді Росія такого занепокоєння не висловлювала.
За словами голови ГО «Центр досліджень проблем регіонального міжнародного співробітництва» Володимира Гулими, майбутніми навчаннями у Львівській області уже лякають громадян Росії.

- Навчання вже привернули до себе велику увагу, особливо Російської Федерації.  Вже і на рівні заступника міністра закордонних справ звучали звинувачення в тому, що війська НАТО перебувають на території України. Вони використовують це в пропагандистських цілях, щоби залякувати та зомбувати своє населення. Хоча, насправді, це – планова робота, ці навчання заплановані НАТО заздалегідь. До речі, таку ж саму планову роботу до минулого року вела з НАТО і Російська Федерація.

Причому, обсяги їх співпраці були набагато більші і ширші, ніж наші, - каже він.
За словами полковника Красюка, зазвичай, ці навчання відбуваються окремо. Але цього року було прийнято проводити разом. Server Gardien – це командно-штабні навчання для офіцерів. І Rapit Trident – це підготовка підрозділів. Цього року в цих навчання будуть брати участь 16 країн і понад 1800 військовослужбовців.

- Мета навчань – це забезпечення взаємосумісності. Не є таємницею, що наші підрозділи працюють в стандартах, які суттєво відрізняються від стандартів НАТО. Ми використовуємо інші карти, інші процедури прийняття рішення. Тому, щоби наші штаби могли працювати спільно з міжнародними штабами, і проводяться такі навчання. Що стосується підготовки підрозділів, то тут -дуже великий спектр навчальних питань, які будуть відпрацьовуватися. Це – і ведення стабілізаційних дій, і оборонні операції, і супроводження конвоїв, і евакуація поранених, і надання медичної допомоги, і протидія саморобним вибуховим пристроям, і корегування вогню, - каже він.

Також полковник Красюк зауважив, що під час навчань не будуть передавати жодної зброї Україні.
- Такі навчання проводяться з 1996 року. На ці навчання не завозять ніякої зброї, яка би потім могла використатися нами в воєнних цілях. Завозяться, хіба, сухі пайки та те, що потребують іноземні підрозділи, а в нас того немає. Вони, хіба, приїжджають зі своєю стрілецькою зброєю і потім її забирають. Є такі митні процедури – він завіз, то ж має і вивезти, - каже полковник.

Крім того, на думку учасників дискусії, летальна зброя США – це дуже добре, але опанувати її – це потребує часу. Набагато легше і простіше нам зараз отримати ту зброю, яка залишилася в країнах пострадянського простору і не використовується країнами, які переходять на стандарт НАТО. Для них вона є тягарем, а нам якраз – буде доречною.

- Особливості цих навчань в тому, що на території України в законний спосіб будуть перебувати війська НАТО, які у випадку недружних дій щодо них, можуть застосовувати адекватні заходи проти тих, хто їх образив, - м’яко натякнули військові.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів