Путіну вже бракує охочих воювати проти України, – правозахисники (відео)

12:50 27 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Російський «Комітет солдатських матерів» стверджує, що солдатів-строковиків змушують у РФ ставати контрактниками.

Російських солдатів-строковиків змушують ставати контрактниками, повідомляють в «Комітеті солдатських матерів Санкт-Петербурга». І якщо за повісткою призовники повинні служити рік, то за контрактом – мінімум два.

23 січня громадська організація «Комітет солдатських матерів Санкт-Петербурга» подала звернення до Генпрокуратури Росії з проханням перевірити інформацію про те, що солдат-строковиків різними способами змушують підписувати контракт на військову службу.

Представники Комітету стверджують, що до них приходять батьки призовників, які кажуть, що синів змушують перейти на контракт. Прес-секретар «Комітету солдатських матерів Санкт-Петербурга» Олександр Передрук сказав в інтерв’ю кореспонденту «Настоящего времени»: «Із грудня минулого року ми зафіксували п’ять звернень до нас, особистих, не анонімних, тих, які до нас надходили, як особисто від людей, які приходили, так і через електронну пошту. Звернення фіксують і наші колеги з інших регіонів – це знову ж географія досить широка: це Мурманська область, Московська область, Муріно».

Тим часом, російський «Перший канал» повідомляє про те, що все більше призовників самі надають перевагу контрактній службі, ніж строковій. Матеріал федерального каналу вийшов у середині грудня, якраз тоді, коли до Комітету солдатських матерів Санкт-Петербурга почали надходити перші звернення від батьків солдатів.

Тим часомОлександр Передрук зазначає: «Якщо людина готова два роки присвятити армії, то безумовно вона може підписати контракт, для нього це вигідно. Якщо вона не готова, то фактично буде зобов’язана цей час ще проводити в армії, нести службу. При цьому наскільки потрібен солдат, який не хоче служити, я не уявляю».

Військові експерти стверджують, що подібна практика рекрутування солдат в Росії існує вже давно, адже добровольців не вистачає, але зараз солдати і їхні родичі побоюються, що тих, хто підписав контракт, можуть відправити воювати. Військовий експерт Павло Фельгенгауер наголошує: «Із неконтрактниками поводитися можна інакше... у них прав великих немає: за призовниками батьки стежать, Комітет солдатських матерів. А контрактник начебто нічий, він доброволець, сам погодився. Поїхав до України, що з ним сталося там, ніхто нічого не знає. А за призовника відповідати потрібно – його викликала з певного регіону призовна комісія».

Утім, в «Комітеті солдатських матерів» поки не знайшли підтвердження того, що свіжоспечених контрактників відправляють на схід України. З представником Міноборони Росії, уповноваженим коментувати ситуацію, що склалася, зв’язатися не вдалося.

Про це повідомляється в публікації «У Росії бракує охочих воювати проти України?» на сайті «Радіо Свобода», де також додають: «Оригінал матеріалу – на сайті «Настоящего времени» – спільного проекту Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа та «Голосу Америки».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів