У Львові запрацювало бюро з безкоштовної допомоги українцям у Ґданську

09:22 17 травня 2018 р.

Фото до новини

Відкрите цієї весни бюро Ґданська у Львові допомагатиме українцям з навчанням, роботою і турподорожами у Поморському воєводстві.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 16 травня, під час відеоінтерв’ю у Львівському прес-клубі на тему: «Чому Ґданськ відкрив у Львові друге, після Пекіна, бюро міста Ґданська?», повідомила координатор регіонального бюро Ґданська і працедавців Помор’я у Львові Марина Пономаренко.

- 26 березня відбувся перший авіарейс з Ґданська до Львова. А наступного дня, 27 березня, вже запрацювало наше бюро, - розповідає вона.

Бюро надає інформацію за трьома напрямками – туризм, освіта та працевлаштування. 

-  Наша організація – державна. І всі наші послуги є безкоштовними, - наголошує Марина Пономаренко.

Тож, звернувшись до регіонального бюро Ґданська і працедавців Помор’я, українці можуть самі спланувати свої туристичні поїздки.

- Ми порадимо готелі, хостели, розкажемо про всі атракції міста. Туристи можуть самі собі обрати, що їм найбільше пасує і сформувати свій пакет побажань, - говорить координатор регіонального бюро Ґданська і працедавців Помор’я у Львові.

Також охочим навчатися в Ґданську допоможуть обрати навчальний заклад та скоординують з особами, які нададуть більш вичерпну інформацію.

- У Ґданську є шість державних і 9 приватних університетів. І можна отримати не просто інформацію, як вступити в ці навчальні заклади, але і контакти до осіб, які працюють у вищих навчальних закладах, - каже Марина Пономаренко.

Але найбільше питань стосуються працевлаштування. Тому в центрі зайнятості Ґданська навіть створили відділ, який допомагає саме українцям.

- У них є цілий відділ україномовних працівників, які спеціально вивчили українську мову, аби допомагати українцям у пошуку роботи. Я особисто читаю лекції на тему «Права і обов’язки іноземця за кордоном». Розповідаю, які потрібні дозволи, як їх можна отримати. Якщо ми на момент звернення особи не володіємо певною інформацією, то звертаємося до своїх колег в Польщі за допомогою. Ми – як міст між Ґданськом і Львовом. Ми допоможемо зав’язати контакти не тільки з владою, але й з малими та середніми підприємствами, - говорить Марина Пономаренко.

Кожен випадок, кожне звернення працівники бюро у Львові розглядають досконало, каже координатор бюро.

- Наприклад, якщо лаборант, який навчався і працював в Україні, хоче продовжувати працювати за тією ж спеціальністю у Польщі, то ми звернемося до медичної академії, дізнаємося, чи є потреба у спеціалісті такої кваліфікації та що потрібно лаборанту, аби влаштуватися на роботу. Можливо, його можна перекваліфікувати. Але якщо звертається хірург з багатолітнім стажем, то його працевлаштувати важче. Його документи треба повністю нострифікувати, і він змушений буде досконало знати мову, - описує приклади звернень фахівець.  

Водночас, за її словами, не завжди польський роботодавець вимагає досконале знання  польської мови.

- Знання мови вимагають від осіб, які мають намір навчатися. А щодо інших, то треба мати дозвіл на працю та біометричний паспорт, за яким Польща дозволяє нам працювати на своїй території до 90 днів. А мовні курси – це вже за бажанням. Їх є доволі багато і вони безкоштовні або за символічну плату, - каже Марина Пономаренко.

Найважливіше, що консультації і допомога з навчання чи працевлаштування в Ґданську, яку українцям надаватиме щойно відкрите інформаційне бюро польського міста у Львові, матимуть офіційний статус. На них українці зможуть посилатися, як на юридичний документ, наголосила координатор бюро.

Довідка

Регіональне бюро Ґданська і працедавців Помор’я у Львові розташоване на вулиці Федьковича, 10 та приймає відвідувачів з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 18.00.  

Телефон/Вайбер +380 95 351 1778

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів