У Львові святкують День Незалежності України (відео, оновлено)

21:00 24 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Олега Тягнибока в інтернет-мережі «Facebook»

Урочистості розпочалися з прибуття учасників «Зіркової естафети».

Львів святкує 25 річницю Незалежності України. О 9-й ранку на площі біля пам'ятника Шевченкові зібралися тисячі львів'ян та гостей у вишиванках. Під час прямого включення із Майдану Незалежності у Києві усі присутні долучились до Загальнонаціонального флешмобу та спільно із заспівали Державний Гімн та вшанували Героїв України хвилиною мовчання.

Зранку в центр міста прибули учасники «Зіркової естафети» – відомі львів'яни, спортсмени, молодь, представники спортивних та громадських організацій, діти учасників АТО. В усіх церквах священики та прихожани молилися за мир і благополуччя у країні та за упокій полеглих героїв. У Гарнізонному храмі Петра та Павла показали виставку фотографій полеглих бійців АТО, правоохоронців та Героїв Небесної Сотні.

Львів'яни та гості міста ділилися враженнями про святкування 25-річниці Дня незалежності.

Іван Ткач із Рівного розповів: «На День Незалежності у Львові я вперше. Трохи розчарований, бо думав, що тут всі до одного ходять у такий день у вишиванках. А так – кожен третій-четвертий. Вихідний лише у держслужбовців – музеї, ринки, магазини – все працює, людям треба гроші заробляти. Півжиття я прожив у країні, що входила у склад СССР, іншу половину – в незалежній. І щасливий, що ми самі можемо вирішувати свою долю, приймати закони, вибирати владу. Бо колись чекали на схвалення «згори». Сподіваюся, через років 10 наша країна буде багатою і сильною. Все для того маємо робити».

Керівництво області та міста, представники військових формувань, ветеранських організацій поклали квіти до пам'ятника українському Кобзареві. Голова облдержадміністрації Олег Синютка вручив державні нагороди та почесні звання педагогам, митцям та видатним мешканцям Львівщини. Міський голова Львова Андрій Садовий відзначив подяками та пам'ятними монетами членів Львівського обласного товариства політичних в'язнів і репресованих, членів Львівської міської організації Спілки офіцерів України та голову Львівської обласної організації Товариства українських офіцерів.

Об 11-й ранку центром міста проїхав парад трамваїв. У параді брали участь історичні та сучасні трамваї Львова. Один з них – найстаріший з нині збережених у Львові пасажирських трамваїв «Sanok SN-1» 1909 року випуску, відновлений екскурсійний трамвай «Gotha T59E» 1960 року випуску.

«Перший парад трамваїв відбувся у Львові у 2014 році, – повідомив прес-секретар «Львівелектротрансу»Антон Лягушкін. –Цього року ми продовжили цю традицію, адже трамвай – це символ Львова». 

На площі Соборній відбулась виставка «Львівський трамвай – із минулого у майбутнє» та трамвайна екскурсія «Шляхом першого електричного трамвая Львова». Перед головним корпусом Львівського національного університету імені Івана Франка увесь день триватиме «Науковий пікнік НАНО-2016». Молодь та діти можуть побачити розробки українських вчених в сфері нанотехнологій, побачити битву роботів, 3D-принтер у роботі та послухати науково-популярні лекції, взяти участь у дослідах та вікторині.

На площі святого Юра біля однойменного храму опівдні урочисто відкрили виставку дитячих малюнків «Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа». Учасники - понад 400 дітей зі Сходу України, Києва, Львова та Білорусі. О 13:00 на Личаківському кладовищі військові, рідні та представники влади поклали квіти до могил Героїв Небесної Сотні та учасників АТО за участі військового оркестру, салютної команди та роти почесної варти Національної академії сухопутних військ.

24-28 серпня 2016 року у Львові зберуться колективи з різних країн світу і представлять колорит фольклору на міжнародному фестивалі «Етновир». Цього року участь у фестивалі візьмуть фольклорні колективи із Сербії, Польщі, Чехії, Індії та України. Основною локацією фестивалю стане головна площа міста Лева – площа Ринок. Традиційно розпочнеться «Етновир» із марш-параду колективів-учасників центральними вулицями міста 24 серпня о 18.30 із стартом з площі Музейної. Далі учасники пройдуть вулицею Івана Федорова та завершать марш-парад на площі Ринок, щоб урочисто відкрити міжнародний фестиваль фольклору «Етновир» та привітати усіх святковим концертом.

У різних локаціях міста цього дня відбуваються музичні виступи діаспори та етно-гуртів, кінопокази, фестивалі, ярмарки, вікторини, виставки та театральні вистави. Про це повідомили сьогодні, 24 серпня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua», де також опублікували фоторепортаж зі Львова. Раніше в в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації розповіли в середу:

«Сотні мешканців та гостей області сьогодні, 24 серпня, зібрались у центрі Львова з нагоди святкування Дня Незалежності України. Урочистості розпочалися зз прибуття учасників «Зіркової естафети», серед яких відомі львів’яни, спортсмени, молодь, представники спортивних та громадських організацій, діти учасників АТО. На площу навпроти пам’ятника Тарасу Шевченку вони прибули з різних куточків Львова.

Під час прямого включення із Майдану Незалежності у Києві усі присутні долучились до Загальнонаціонального флешмобу та спільно із рештою областей заспівали Державний Гімн, а також вшанували Героїв України хвилиною мовчання. Переглянути святковий парад в українській столиці, який транслювався на великий екран, мали змогу усі охочі.

З нагоди 25-ї річниці незалежності керівництво області та міста, представники військових формувань, ветеранських організацій поклали квіти до пам’ятника українському Кобзареві у Львові. Також голова облдержадміністрації Олег Синютка вручив державні нагороди та почесні звання педагогам, митцям та видатним мешканцям Львівщини». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів