ВР дозволила іноземцям воювати на боці України (відео, оновлено)

22:00 6 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Ініціатори закону прогнозують, що завдяки його ухваленню можна буде сформувати кілька боєздатних та вмотивованих підрозділів рівня батальйону; зменшити людські та матеріальні втрати нашої країни від бойових дій; декриміналізувати діяння, що не є суспільно небезпечними, які мають місце в зоні АТО.

Верховна Рада ухвалила законопроект, який дозволяє іноземцям служити за контрактом в Україні. За відповідне рішення проголосувало 229 народних депутатів. Документ дозволяє іноземцям служити в України, не отримуючи громадянства. Окрім того, тепер вони матимуть право на соціальну допомогу.

Ініціатори закону прогнозують, що завдяки його ухваленню можна буде сформувати кілька боєздатних та вмотивованих підрозділів рівня батальйону; зменшити людські та матеріальні втрати України від бойових дій; декриміналізувати діяння, що не є суспільно небезпечними, які мають місце в зоні АТО. Про це повідомили сьогодні, 6 жовтня, в інтернет-виданні «Українська правда», де також зазначили:

«Як відомо, у першому читанні Рада схвалила законопроект 12 травня 2015 року. Один із авторів документу, Дмитро Тимчук тоді наголошував, що іноземці не мають права воювати в Україні, більше того, їхні дії, щонайменше, підпадають під ознаки статті 263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

Водночас він зазначив, що після початку формування на добровольчій основі спеціальних підрозділів МВС України та батальйонів територіальної оборони ЗС України, у зону антитерористичної операції почали самостійно прибувати іноземці з військовим досвідом. Частина з них, попри відсутність на те правових підстав, брали та беруть участь у бойових діях».

Натомість на «Радіо Свобода» розповіли у вівторок:

«Відтепер іноземці можуть легально воювати на боці України, якщо служитимуть у Збройних силах за контрактом. Відповідний законопроект ухвалила Верховна Рада. Більш того, депутати ще й запустили процес спрощення бійцям з інших країн процедури отримання українського громадянства, знову ж таки за умови співпраці зі Збройними силами України.

Бійці-іноземці такому фактові раді, кажуть, що чекали і вимагали цього вже давно, втім додають: всіх проблем нові закони не вирішать і тому необхідно ухвалити інший документ. Надати громадянство іноземцям, що воювали та воюють в зоні АТО, президент Петро Порошенко публічно обіцяв ще у грудні минулого року.

Він казав тоді під гучні оплески депутатів: «Хочу передати вітання моїм бойовим побратимам. Ваше звернення щодо надання українського громадянства білорусам, росіянам, які зі зброєю в руках захищали честь і незалежність держави… Як я і обіцяв, підпишу указ про надання громадянства. Вони пройшли це випробування». 

Та ні громадянства, ні своєї легалізації бійці з інших країн (здебільшого з Росії, Білорусі та Польщі) в переважній більшості досі не отримали. Щоб нагадати про небезпеку бути депортованими, а потім і арештованими за найманство, іноземці записували відеозвернення, скликали прес-конференції, організовували мітинги і підписували відповідні петиції.

Та за цей час Вадим із позивним «поляк», який на українське громадянство чекав понад 9 місяців, вже встиг розчаруватись і відмовитись від своєї затії. В коментарі «Радіо Свобода» він зауважив: «Дев’ять місяців тому я надав документи, і підлеглий Авакова сказав, що міністр підписав усі документи, але я дізнався, що це обман, і ті документи нікуди не пішли. Якщо немає бажання надати це громадянство, допомогти людям, які приїхали допомогти Україні, вигадають будь-що, аби не дати. А якщо хочуть надати, як, наприклад, пані Гайдар, яка нічого для України не зробила, можна надати його за два дні».

Та врешті після майже року очікування, обіцянку президента частково виконали депутати. Верховна Рада 6 жовтня ухвалила два закони, що стосуються іноземців на війні.

Перший документ дозволяє громадянам інших країн служити за контрактом у Збройних Силах України, а другий спрощує процедуру отримання українського громадянства для тих, хто перебуває в Україні на законних підставах і служить в ЗСУ «в установленому законом порядку». Але жоден з них не вирішить проблеми добровольців, адже підписувати контракт із ЗСУ можуть люди, які законно перебувають на території України.

Однак переважна більшість добровольців-іноземців перебувають тут як нелегали. Депутат від «Радикальної партії» Юрій Чижмарь зауважував: «Таким чином, ті особи без громадянства та іноземці, які в перші дні російської агресії виступили на захист українських інтересів, не мають права за цим законом отримати українського громадянства. А проблема в основному полягає саме в них, у тих, хто вже майже рік не може повернутися на батьківщину, бо там на них очікує кримінальне переслідування, і хто перевищив 90 днів, які дозволено легально перебувати в Україні». 

Залишився незадоволеним голосуванням депутатів і білоруський доброволець із «Правого сектору» Рустам Док, який за громадянство України з міграційною службою «воює» вже майже стільки, скільки на фронті. Док відреагував обурливо: «Закон не відміняє необхідності поїздки в Білорусь для отримання нового паспорту серії РР, який необхідний для отримання українського громадянства. А якщо у людей паспорт за три роки закінчиться чи в бою згорить? Їм в Росію чи в Білорусь в тюрму їхати, а потім до вас назад?».

Хоча б частково вирішити проблему бійців-іноземців може законопроект №1901, продовжує білорус. Його депутати вже ухвалили у першому читанні і йдеться у ньому про те, що особи, які воювали, мають подати рішення суду, яким встановлено факт безпосередньої участі особи в антитерористичній операції чи військових діях.

А ті люди, які зазнають утисків і переслідувань через захист України у себе на батьківщині, разом із клопотанням подають належно завірені копії офіційних документів, які свідчать про порушення їхніх громадянських прав і свобод у державі постійного проживання. Тоді українське громадянство надаватиметься за 2 місяці.

Сьогодні ж усі бійці з інших країн ставати українцями повинні на загальних підставах і відповіді від міграційної служби можуть чекати більше ніж рік. Чинне українське законодавство передбачає, що загальними умовами прийняття до громадянства України є: подання декларації про відсутність іноземного громадянства, отримання дозволу на імміграцію, безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п’яти років та володіння державною мовою.

Наразі відомо лише про кілька випадків отримання добровольцями громадянства – це, зокрема, боєць батальйону «Київська Русь» Крістіан Жерегі, «правосек» та екс-офіцер ФСБ Росії Ілля Богданов, а також білоруський боєць полку «Азов» Сергій Коротких. Про це повідомили сьогодні, 6 жовтня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів