Військовослужбовці, які порушили присягу, можуть не дожити до суду

17:43 27 серпня 2015 р.

Фото до новини

Військовослужбовці Збройних Сил США дають присягу щоразу, коли продовжують контракт. Про це під час дискусії на тему: «Як військові ритуали і традиції зміцнюють армію. Досвід НАТО та України», яка відбувається у Львівському прес-клубі, повідомив військовослужбовець 173 повітряно-десантної бригади ЗС США, сержант Даніель Гефлін (Daniel Heflin)


Відео: Львівський прес-клуб

- Ми даємо військову присягу, коли продовжуємо свій військовий контракт. Спочатку я підписав контракт на три роки. А потім знову давав присягу, щоби продовжити свою військову кар’єру. Зараз я продовжив свій контракт на шість років, - каже він.

Військовослужбовець 173 повітряно-десантної бригади ЗС США, сержант Леонард Портер (Leonard Porter) зауважив, що в його роті служить сержант, який був у трьох різних лавах збройних сил, тому і тричі присягав.

За словам завідувача музею історії Академії Сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, полковника запасу Михайла Слободянюка, в багатьох державах специфіка полягає в тому, що військові присягать не державі, а, наприклад, королю. Той король помер, отже потрібно присягнути на вірність іншому королю.

А ось всім відомий маршал Жуков присягав аж п’ять разів.
-  Вперше він це зробив, коли його призвали до російської імператорської армії солдатом, - на вірність Миколі ІІ. Потім Микола ІІ відрікається і вся армія приймає присягу на вірність тимчасовому урядові.

Далі цей уряд змінюють більшовики, і він приймає присягу добровольця Червоної Армії . Через рік запроваджують постійну військову повинність, і він приймає ще одну присягу. Мало того, у 1938 році Сталін вважав, що цього не достатньо і в 1939 році змусив всю Червону Армію ще раз прийняти присягу.

Хоча заступник керівника Західного регіонального медіа-центру Міноборони України, підполковник Вадим Бакай каже, що слова присяги, це не просто слова.
- А це якраз та клятва державі служити вірою, правдою і захищати свій народ і територію, на якій проживає цей військовослужбовець. Це надважлива подія у житті військовослужбовця, - вважає він.

З словами Михайла Слободянюка приймати нову присягу тоді, коли є живий король чи ще діє держава, якій ти вже присягнув, то є зрада.

Даніель Гефлін (Daniel Heflin) каже, що за порушення присяги в США карають спеціальним військовим законом. І карають на рівні роти або й вищого керівництва.
- Його можуть покарати додатковою роботою, понизити у званні чи оштрафувати. Найгірше покарання – це ув’язнення та виженуть з лав армії, - каже він.

А ось в українській армії порушення військової присяги прирівнюється до державної зради.
- Це карається кримінальним законом залежно від наслідків, які потягнули за собою. Це ув’язнення – від кількох років до довічного ув’язнення, - каже Вадим Бакай.

Що стосується тих українських військовослужбовців, які рік тому зрадили Україну та перейшли на бік сепаратистів, то на них заведені кримінальні справи.
- Але на побутовому рівні може статися, що вони до того суду і не доживуть. Так, минулого року наш випускник-червонодипломник, який родом з Лисичанська, перебіг на бік сепаратистів. То ті десантники, які з ним вчилися і зараз там воюють, зателефонували йому і попередили, що знайдуть і вб’ють,-  каже Михайло Слободянюк.




Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів