Україну накриють нові бурі з піском з Сахари

11:21 26 квітня 2024 р.

Фото до новини

Пил зі Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції.

Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону повідомила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострокового прогнозу погоди Вазіра Мартазінова, пише DailyLviv.com.

«Пісок, що сиплеться з Сахари й доходить до нас – це, звичайно, рідкісне явище. Але я хочу сказати, що підпорядковується це явище атмосферної циркуляції. Тобто атмосферна циркуляція зараз така, вона нова стала. І те, що з'явилося зараз, я думаю, що нам треба чекати ще не один раз за літній період», – зазначила Мартазінова.

Метеорологиня пояснила, що раніше пил з Сахари затримувався в озерах, та зараз вони «вкрилися дюнами».

«Коли відбувається посилення вітру до 20–40 метрів за секунду, відбувається винесення цього пилу на захід, на схід, на Атлантичний океан. І тепер уже він доходить і до території України, і не лише до південних районів», – розповіли метеорологиня.

Мартазінова зазначила, що «жовтий дощ», який пройшов в Україні, є добрим знаком, бо люди більше не дихають пилом, атмосферне повітря також почало очищатися.

Нагадаємо, на початку квітня пил з пустелі Сахара прийшов в Україну. Він поширився на більшість регіонів, небо було тьмяним.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів