Міський голова Львова анонсував вивезення сміття за кордон

14:20 19 січня 2017 р.

Андрій Садовий запевнив: «Якщо в Україні нам ніхто руку допомоги не хоче протягнути, то будемо возити за кордон».

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив сьогодні, 19 січня, що хоче цього року розпочати процес будівництва нового заводу – мовляв, «є попередні напрацювання щодо земельної ділянки під таке будівництво. Він також запевнив, що отримав позитивні відповіді щодо можливої співпраці від міст-партнерів у Польщі, які готові, в разі потреби, приймати сміття зі Львова.

Андрій Садовий також розповів: «Я отримую сигнали з Європейського банку, що пробують банк переконати – може, Львову його гроші не потрібні. Міністерство останні півроку пише листи в банк. Я скерував ще одного листа на Прем’єр-міністра, на банк, де зазначив про недопустимість таких зволікань, бо йде мова про безпеку мільйонного міста».

«У цьому році ми зобов’язані розпочати будівництво нового заводу. Ми його будемо розпочинати. Міжнародне співтовариство з нами, посольства, екологічні організації з нами, міста-партнери також. Єдина проблема є з державними мужами, які забули, що Львів – це Україна», - сказав Садовий.

Він запевнив: «Є попередні напрацювання щодо ділянки, де ми будемо будувати завод. Хочу звернутись до підприємців та бізнесменів. Ми зараз оголосили конкурс на визначення компаній-перевізників для вивезення сміття. Хто має бажання працювати на цьому ринку, можна зголошуватись, у кожному районі триває прийом документів. Простий приклад – це компанія Грінера, яка не працювала раніше в Україні. Вони закупили нове обладнання і нові контейнерні майданчики і сьогодні в Галицькому районі все нормально».

«Сьогодні ми проголосували ухвалу, відповідно до якої чітко визначили ті території, де є можливі станції для перевантаження сміття, для подальшого транспортування. На цих станціях ми хочемо облаштувати брикетування сміття, сміття методом стиснення буде зменшене в об’ємі в 6 разів, вода буде відібрана і вивезена на очисні споруди водоканалу. Потім це сміття обгортається плівкою, що дає можливість рік часу не мати запаху. Це сміття можна возити будь-куди», - наголосив міський голова.

Андрій Садовий розповів: «Я вчора говорив з нашими містами-партнерами, очікую від них відповідь. У нас в Польщі 10 міст-партнерів. Всі погоджувались допомогти. Якщо в Україні нам ніхто руку допомоги не хоче протягнути, то будемо возити за кордон. Кримінальна справа про підпал полігону не розслідується належним чином вісім місяців – то де ми живемо?».

 «Брикетування – це безпечніше і надійніше. Думаю, ми потратимо менше коштів, ніж торік. Торік на «Спецкомунтранс» на компенсацію для перевізників ми потратили орієнтовно 84 мільйони гривень. За тримання коштів на депозитах ми отримали більше 90 мільйонів гривень. Ми фінансово є самодостатні як місто. Ми ціну для населення не піднімаємо. Щоб розрахувати новий тариф, нам треба мати новий полігон», - вважає Садовий.

Він зазначив: «Ми до останнього надіялись, що будемо мати підтримку держави. Обладнання для брикетування, яке є в приміщенні підприємства, дуже вартісне – орієнтовно один мільйон євро. Нам його дали в оренду за символічну ціну – 10 гривень в місяць».

Міський голова поінформував: «Я скерував вчора листи на всі служби – СБУ, поліцію та прокуратуру – щодо безпеки на самому полігоні, де є дамба, де є інфільтрати».

Про це повідомили сьогодні, 19 січня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів