Міста на Львівщині приймають лише 15-20% сміття зі Львова, – ЛМР

15:50 27 квітня 2017 р.

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив у четвер: «Одну машину Дрогобич приймає, буквально кілька машин приймає Буськ, Червоноград поки що нічого не приймає. Можливо буде Стрий трохи приймати».

У Львівській міськраді повідомили в четвер, 27 квітня: «Сьогодні під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради були розглянуті два додаткові питання, які стосувались меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Львівською міською радою та органами місцевого самоврядування, на території яких розташовані полігони/звалища захоронення твердих побутових відходів. Депутати заслухали інформацію стосовно меморандуму про співпрацю щодо прийому львівського сміття на полігони області. А також 53 голосами підтримали ухвалу «Про схвалення меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Львівською міською радою та органами місцевого самоврядування, на території яких розташовані полігони/звалища захоронення твердих побутових відходів, щодо поводження з твердими побутовими відходами, які утворюються у Львові».

Участь у сесійному засіданні під час розгляду цих питань взяли міський голова Львова Андрій Садовий заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак та перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус. Зокрема, перщий із них розповів: «Ми проголосували за меморандум, який був попередньо підписаний минулого тижня. Цей меморандум стосується вивезення відходів в межах Львівської області».

Міський голова також зазначив: «У нас є проблема і по Львову, і по багатьох районах Львівської області. Цей меморандум дає чітке розуміння, яке місто зможе який об’єм прийняти. Також ми виділяємо з місцевого бюджету кошти, щоб їх можна було цільово скерувати на полігони, які потребують серйозної роботи та рекультивації, на облаштування нових карт і на важливі соціально-культурні програми. Є також синхронна дія обласної ради, яка долучилась в активній фазі. Є також чітка позиція обласної державної адміністрації».

Андрій Садовий також заявив: «На сьогодні меморандум ще не запрацював, наразі це тільки документ, який проходить можливість схвалення. У нас станом на сьогодні 325 майданчиків переповнені і перевізникам нема куди везти відходи. Сьогодні в області приймається можливо 15-20%, все інше область сьогодні поки не готова приймати. Тому дуже важливо пройти цей етап. Тут головне – бути разом, відкинути всі політичні інтриги. Сьогодні, наприклад, пан Рудницький їде в Рава-Руську, там також разом з ним їдуть представники з обласної адміністрації. Невеликий об’єм, але можливо будуть приймати. В Червонограді також домовились про невеликий об’єм – 10 тонн в день готові приймати. Будемо інформувати громадськість про ті міста, які готові співпрацювати.

Міський голова також повідомив: «Там, де є проблеми, будемо разом думати і їх вирішувати. На ці полігони зараз вивозимо частково – одну машину Дрогобич приймає, буквально кілька машин приймає Буськ, Червоноград поки нічого не приймає. Можливо буде Стрий трохи приймати. Ситуація поки складна».

Своєю чергою, заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак розповіла: «Місто Броди відмовилось. Я, на жаль, не мала жодного разу з ним розмови. Він був запрошений серед числа усіх мерів, які були запрошені до підписання меморандуму. Звичайно, попередня робота щодо підписання з точки зору узгодження дій з обласною радою, з міською радою в частині накопичення сміття, фінансової підтримки була проговорена з містом Броди. На жаль, в останній момент він не прибув на підписання. Жодних офіційних документів не надсилав про відмову, дізнались зі ЗМІ».

Натомість перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус зазначив: «Сьогодні зроблений другий крок, після того, як прийняла своє рішення Львівська обласна рада про виділення коштів. Сьогодні таке саме рішення прийняла Львівська міська рада. Закумульовано достатньо велику кількість грошей, щоб почати наводити лад на полігонах утилізації ТПВ у Львівській області. Думаю, мешканці міст, які підставили плече Львову, отримають допомогу для вирішення своїх соціально-економічних проблем. Наступна сесія Львівської обласної ради розгляне питання другого траншу. Думаю, що виділення коштів в рамках другого траншу вже буде чітко прив’язано до конкретних розмірів сміття, яке буде приймати той чи інший полігон Львівської області».

Про це повідомляється сьогодні, 27 квітня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів