МЗС відповіло на 9 запитань щодо обмежень від Кулеби в наданні консульських послуг до початку дії закону про мобілізацію

21:11 23 квітня 2024 р.

Фото до новини

Після 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають з положень закону. Механізму оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, поки що не вироблено.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ, пише DailyLviv.com. Нещодавно був ухвалений і підписаний новий закон про мобілізацію, і чимало нормативних актів, якими регламентується консульська робота, потребуватимуть оновлень. Так само зміни торкнуться систем МЗС, які використовуються для виконання консульських функцій. 

Враховуючи це, 23 квітня цього року МЗС тимчасово припинило прийом нових заяв на вчинення консульських дій для визначеної новим законом категорії громадян України — чоловіків 18-60 років (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну). Це — тимчасовий крок для розв'язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, а також розв’язання технічних питань разом з іншими державними установами.

Читайте також: З України виїхало близько 7 мільйонів українців

МЗС опублікувало відповіді на кілька очевидних запитань щодо запроваджених змін:

1. З чим пов'язане таке рішення МЗС України саме зараз?

Нещодавно був ухвалений і підписаний Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Робота української консульської служби регламентується чималою кількістю підзаконних нормативних актів, які після ухвалення законопроєкту потребують актуалізації для їх приведення у відповідність до його вимог.

Крім того, згадані обставини сформували необхідність внесення технічних змін до алгоритмів роботи інформаційно-комунікаційних систем Міністерства закордонних справ, які використовуються для виконання відповідних консульських функцій.

2. Що саме припинило робити МЗС і скільки часу це триватиме?

З огляду на викладене та враховуючи необхідність запровадження додаткових процедур міжвідомчої інформаційної взаємодії, МЗС повідомило про тимчасове припинення з 23 квітня цього року приймання нових заяв на вчинення консульських дій від зазначеної в новому законі категорії громадян України, чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну).

Наголошуємо, що рішення про призупинення процесу надання консульських послуг визначеній законом категорії українських громадян є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю розв'язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, та розв'язання у взаємодії з іншими причетними органами державної влади технічних питань, які виникли у ході імплементації норм та положень згаданого закону.

Читайте також: Зупинено видачу готових паспортів у закордонних підрозділах ДП «Документ»

Просимо уважно стежити за оновленням офіційних ресурсів МЗС та закордонних дипломатичних установ України для отримання актуальної інформації щодо подальшого впровадження Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».

3. Якщо людина вже подала заяву до 23 квітня, чи означає це, що вона тепер не отримає послуги?

Ні, не означає. Важливо зазначити, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до зазначеної дати, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі. 

4. Чому тимчасові обмеження запроваджені до вступу в дію нового закону про мобілізацію?

Тимчасово не будуть прийматися лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності. Ми прагнемо уберегти громадян від ситуацій, коли замовлена послуга не зможе бути зрештою надана.

5. А як бути, коли чоловік має подати заяву на вчинення консульських дій не собі, а дитині чи підопічній особі?

Запроваджені обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа (оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині/підопічній особі, реєстрація набуття дитиною  громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо).

6. Якщо обмеження тимчасові, то коли вони будуть зняті?

Після набуття “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають з положень закону.

7. Якщо чоловік призовного віку за кордоном оновив свої дані у ТЦК, то чи зможе він отримати доступ до консульських послуг?

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня 2024 року, передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років з дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі. 

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз'яснення.

8. А якщо громадянин, який підпадає під дію закону, опиниться у надзвичайній ситуації за кордоном, невже він не отримає допомоги консулів?

Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

9. Чому взагалі МЗС вирішило тимчасово обмежити прийняття нових заяв щодо надання консульських послуг одній з категорій громадян?

На МЗС вже давно покладається обов'язок з ведення військового обліку. Відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року.

Разом з тим, на той момент законодавство розроблялося з урахуванням тогочасних реалій. Після спровокованої ескалацією російської агресії міграційною хвилею 2022 року закладені законодавством механізми військово-облікової роботи потребували докорінних змін, які лише частково вдалося врегулювати постановою КМУ від 30 грудня 2022 року. Вимагали оновлення також дотичні нормативно-правові документи.

Зараз, після масштабного пакета змін до мобілізаційних нормативних документів, МЗС та інші державні органи мають провести колосальний обсяг роботи задля їхньої належної імплементації.

Читайте такожМобілізація транспорту. ТЦК отримають від МВС дані про авто у власності громадян

Довідково

Тимчасово недоступні послуги для українських чоловіків віком від 18 до 60 років за кордоном:

- оформлення та заміна закордонного паспорта, внесення даних про дітей до закордонних паспортів батьків;

- засвідчення документів та нотаріальні послуги;

- отримання або відмова від громадянства;

- соціальні виплати;

- обмін посвідчення водія;

- оформлення документів на постійне проживання за кордоном;

- оформлення віз;

- реєстрація актів цивільного стану (народження, реєстрація та розірвання шлюбу, реєстрація смерті, реєстрація зміни імені);

- взяття на консульський облік.

Читайте такожМобілізація. Українці за кордоном повинні оновити персональні дані

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів