Страховий стаж можна купити за 1408 гривень в місяць

22:43 18 серпня 2017 р.

Фото до новини

Пенсійні реформи в Україні тривають уже 13 років. Адже саме у 2004 році набрав чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цим законом було передбачено, що в Україні має функціонувати багаторівнева система пенсійного забезпечення.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 18 серпня, під час прес-конференції на тему: «Актуальні питання пенсійного реформування», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін.

Вона нагадала, що це – розподільча солідарна система, яка сьогодні діє,  накопичувальна система загальнообов’язкового пенсійного страхування та  добровільна система накопичувального пенсійного забезпечення.  Очікували, що частина з пенсійних внесків надходитиме на особистий рахунок людини, яка їх сплачує, аби в подальшому, коли вона вийде на пенсію, могла ними користуватися. Однак цей рівень так і не був втілений.

- Ті люди, які у 2004 році сподівалися, що їхня пенсія буде залежати від їхнього заробітку, сьогодні опинилися в ситуації, що майже всі вони отримують мінімальну пенсію, - констатує директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України.

Отож, торік був прийнятий Закон «Про реформування системи оплати праці та трудових відносин». І з 1 січня 2017 року було переглянуто мінімальну заробітну плату, яку відв’язали від мінімального прожиткового мінімуму. Результатом роботи цього закону має стати детінізація робочих місць.

- Це робиться для того, аби бюджет Пенсійного фонду отримував більше надходжень для тих пенсіонерів, яким впродовж останніх трьох років перераховували пенсію виключно з урахуванням мінімальних соціальних стандартів, - говорить вона.

Наразі фахівці підрахували, що якщо особа працюватиме та сплачуватиме впродовж 35 років мінімальний страховий внесок, то зможе отримувати пенсію з Пенсійного фонду.

- Зараз у нас є така тенденція, що тобі краще бути незайнятою, незастрахованою особою, тому що програми субсидій та інших державних соціальних допомог  говорять, що тобі краще не показувати свою легальну заробітну плату для того, щоби скористатися паралельними страховими виплатами. І виникає ситуація, коли у нас у державі налічується 16,3 млн осіб зайнятого населення. А внески до Пенсійного фонду сплачують лише десять. Ще за когось сплачує держава. А майже 4 млн осіб не вбачають за доцільне сплачувати страхові внески, - підраховує Валентина Кудін.

Але вона застерігає тих чотири мільйони, що старість прийде, і вони захочуть отримувати пенсію. Проте право на пенсію в 60 років у 2018 році матимуть тільки ті, хто 25 попередніх років сумлінно сплачував соціальні внески. З кожним роком вимога страхового стажу збільшуватиметься на один рік. І у 2028 році вимагатимуть мати вже 35 років страхового стажу.

- Ті люди, в яких страховий стаж у 2018 році буде від 15 до 25 років, зможуть вийти на пенсію за віком у 63 роки. У кого ж буде 15 років страхового стажу – у 65 років. Проте у перехідний період до 2021 року особа, яка матиме 15 і більше років страхового стажу, матиме право звернутися за призначенням державної соціальної допомоги, - прогнозує фахівець.

Тим українцям, яким не вистачить страхового стажу до оформлення пенсії, уряд пропонує або допрацювати потрібні роки, при цьому чемно сплачуючи соціальні внески, або ж докупити необхідний страховий стаж.

За її словами, вартість страхового стажу для тих, хто захоче його купити, цього року складе 1408 гривень в місяць. Тобто 704 грн обов’язкового єдиного соціального внеску помножені на два.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів