З мозку 9-річного херсонця львівські лікарі видалили уламок міни

14:04 9 травня 2024 р.

Фото до новини

Михайлик Воловиков отримав надважке поранення голови під час мінометного обстрілу Херсона у грудні торік.

Уламок міни, довжиною 8 мм, з головного мозку 9-річного хлопчика успішно дістали нейрохірурги центру UNBROKEN KIDS Першого медичного об'єднання Львова. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Першу хірургічну допомогу Михайликові надали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці, бо він був надто глибоко. Коли Михайлик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована. Перші кроки він зміг зробити лише за місяць після поранення, і ще за кілька місяців щоденної реабілітації, хлопчик почав підіймати ліву руку та більш впевнено пересуватися. 

Читайте також:  У Львові 21-річному херсонцю зробили операцію на мозку, щоб врятувати від епілепсії

Однак у Михайлика почалися судомні напади. Однією з ймовірних причин міг бути той самий уламок у мозку. Батьки почали шукати лікарів для операції з його видалення. Вони звернулися до львівських спеціалістів центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії дитячої лікарні святого Миколая, що є частиною UNBROKEN KIDS. І нейрохірурги погодилися допомогти Михайлику.

«Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку, та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна. А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати», - розповідає дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

Читайте також:  У Львові врятували 4-річну дівчинку з Ірландії

Під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу, лікарі змогли безпечно дістатися ділянки головного мозку, де був 8-міліметровий уламок ворожого снаряду. Нейрохірургам вдалося дістати уламок. Також лікарі закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Все минуло добре і рухові функції дитини не погіршилися.

Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти UNBROKEN KIDS. Водночас спеціалісти центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини, адже після пережитого у Михайлика розвинулись страхи та тривога. 

Читайте також: Історія порятунку 10-річного хлопчика з раком мозку, якого відмовились лікувати за кордоном

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів