Україна може бути змушена повністю капітулювати до кінця 2024 року - директор ЦРУ

00:09 19 квітня 2024 р.

Фото до новини

Директор ЦРУ Білл Бернс у четвер попередив, якщо США не надішлють більше військової підтримки, Україна може «програти» війну проти Росії до кінця року.

Про це повідомляє CNN, пише DailyLviv.com.

Коментарі Білла Бернса є одним із найгостріших сьогодні попереджень адміністрації Байдена щодо ставок в Україні, коли Конгрес обговорює, чи схвалювати пакет допомоги Києву, який довго відкладали.

Буквально місяць тому Бернс попереджав під час свідчень перед Комітетом Сенату з розвідки, якщо Конгрес не схвалить надання додаткової підтримки — чому довго перешкоджала консервативна опозиція в Палаті представників — «Україна, швидше за все, втратить позиції, і, ймовірно, значні позиції у 2024 році». 

Але в четвер під час виступу в Центрі Джорджа Буша він попередив, що Україна може бути змушена повністю капітулювати.

«З поштовхом, який принесе військова допомога, як практично, так і психологічно, я думаю, що українці цілком здатні протриматися впродовж 2024 року», – сказав Бернс.

«Без додаткової допомоги картина буде набагато жахливішою», — продовжив він. «Є цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року або принаймні поставити Путіна в положення, коли він зможе диктувати умови політичного врегулювання».

Це попередження надійшло в той момент, коли адміністрація Байдена намагається скористатися несподіваною політичною можливістю на Капітолійському пагорбі, щоб підштовхнути Палату представників ухвалити давно відкладений пакет допомоги. Законодавство також передбачає допомогу Ізраїлю, і, як наслідок, на спікера Палати представників Майка Джонсона чинили тиск, щоб перенести пакет після нападу Ірану на Ізраїль минулими вихідними. Прагнучи задовольнити розділені фракції Республіканської партії, деякі з яких підтримують, а інші виступають проти допомоги Україні, він розділив законодавство на окремі законопроєкти, і очікується, що частина про допомогу Україні буде винесена на голосування в суботу ввечері.

Читайте також: Мессі проти плану Джонсона щодо допомоги Україні

Бернс у четвер не уточнив, як він визначив «програш», і одне джерело, знайоме із західною розвідкою, зазначило CNN, що якщо пакет не буде прийнятий, офіційні особи все ще вважають, що Росія навряд чи захопить Україну від узбережжя до узбережжя.

Але Росія може повернути значну додаткову територію, а потім фактично заморозити бойові лінії в рамках фактичного припинення вогню, подібно до того, що сталося після того, як Москва анексувала українську територію Криму у 2014 році. Це все одно буде вважатися «втратою».

Бернс детально розповів про гостру потребу в основних боєприпасах, з якою Україна стикається на полі бою. Він перерахував два батальйони — підрозділи чисельністю понад 2000 осіб — які мали «15 артилерійських снарядів на день» і «загалом 42 мінометні снаряди» відповідно.

«Вони були приголомшені, і це було не через брак хоробрості чи рішучості з їхнього боку, і я хвилююся, що в майбутньому ми побачимо більше Авдіївок без додаткової допомоги», — сказав Бернс, згадуючи нещодавнє українське місто втрачене під наступом Росії.

Читайте також: Байден підтримав пакет законопроєктів Джонсона

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів