Міжнародним слідством доведено, що малайзійський літак збив російський «Бук» (відео)

15:45 28 вересня 2016 р.

Голова департаменту розслідувань поліції Нідерландів Гілберт Пауліссен заявив, що 17 липня 2014 року рейс MH17 був збитий ракетою з ПЗРК «Бук», яку привезли з території Російської Федерації, а потім вона повернулася на територію РФ.

Міжнародне слідство переконане, що пасажирський літак «Малайзійських авіаліній» 17 липня 2014 року над сходом України збили з Первомайська, підконтрольного проросійським бойовикам, із установки «Бук», привезеної з Росії. Про це заявив голова департаменту розслідувань поліції Нідерландів Гілберт Пауліссен на прес-конференції в Гаазі у середу.

Він запевнив: «Ми повністю певні того, що наші висновки точні. А висновки наступні: 17 липня рейс MH17 був збитий ракетою з ПЗРК «Бук» з поля у Первомайському, і система була привезена з території Російської Федерації, а потім повернулася на територію Росії».

Слідство у своїх висновках спирається на записи перехоплених телефонних розмов бойовиків Донбасу, записи у соцмережах, оприлюднені свідками знімки та відеозаписи, аналіз решток літака, а також дослідні експерименти (реконструкції) й висновки експертів. Декілька перехоплених розмов увімкнули на прес-конференції.

У Первомайську свідки бачили обгорілу землю площею 30 на 30 метрів. Розслідувачі не бачили цього, але є фотографії від 16 та 25 липня 2014 року – свідки зробили знімки обгорілого грунту, на фото також там видно сліди гусениць.

Експерти відслідкували рух ПЗРК «Бук» із Росії й назад. Близько восьмої ранку у день трагедії його побачили у Єнакієво, до цього їхав конвой.

Гілберт Пауліссен повідомив також: «Трейлер перетнув кордон. На декількох фото, знайдених у мережах, бачимо ракети «земля- повітря», замасковані комуфляжною сіткою. Супроводжував його конвой, який зупинявся двічі: перетинаючи межу Донецька, об 11-й конвой направився дорогою A26 з Макіївки до Сніжного. Потім комплекс «Бук» їхав своїм ходом». 

Демонструючи одне з фото, він зазначив, що фон зображень прибрали, щоб не стала відомою людина, яка зробила ці знімки. За словами Гілберта Пауліссена, свідки чули звуки залпу й бачили, як падає літак, а на фото видно «димовий слід» – експерти встановили, що це не хмари.

Назад, як припускає слідство, «Бук» перевозили вночі. Слідство вважає, що «Бук» сам доїхав до Сніжного, а потім, пізно ввечері 17 липня, його на вантажівці повезли до Красного Луча, а потім до Луганська.

Відомо, що трейлер «Вольво» з «Буком» рухався до російського кордону, а потім перетнув його. У записі перехопленої розмови, яка відбулася 18 липня 2014 року рано вранці, один зі співрозмовників каже: «Машина уже давно в Росії знаходиться…».

Про це повідомили сьогодні, 28 вересня, в інтернет-виданні «Українська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів